čtvrtek 31. srpna 2017

Recept - Celozrnný "cukrfree" koláč s tvarohem - by @ajazhr

Krásný den,

dlouho se nemlsalo a dlouho jsem neposkytla žádný recept na nějakou tu mňamku. Nedávno jsem dělala bezlepkové Brownies s použitím rostlinného mléka a děti mě s tím poslaly k šípku. Prý moc hořké, asi jsem to zapomněla osladit, stane se a čokoláda kvalitní, tedy zkrátka sladké pusinky se nekonaly a já si to snědla sama, ještě, že jsem dělala jen menší kulatou formu, jinak bych byla o dobrých pět kilo těžší.

Dneska jsem ale zabrousila zase do alba k Alče, s níž nás poslední dobou spojuje víc a víc věcí a už to není jen spojitost v tom, že cvičíme a máme tři děti. Ona nikdy nezklame! Všimla jsem si koláče, který jsem naprosto vynechala a dřív si ho nevšimla, no jak se to mohlo stát?

Jdeme si ho dneska tedy připravit a vy můžete společně s námi.

RECEPT
těsto:
110g celozrnné mouky (např. špaldová)
40g rozemletých vloček
1/2 kypřícího prášku
40g rozpuštěného másla
1 vejce
2 lžíce rýžového sirupu (nebo jakéhokoliv, případně medu)

náplň:
2 tvarohy
1/2 odměrky proteinu (může být více/méně, dle toho jak sladké použijete ovoce)
ovoce dle nabídky (vyzkoušený je rybíz, borůvky, maliny a jahody - na fotografii pak nastrouhané jablko se skořicí)

drobenka:
50g rozemletých vloček
1 lžíce rozpuštěného másla
1 lžička stévie (pokud nemáte nebo preferujete, tak zvolte cukr)

POSTUP
Z uvedených ingrediencí připravíme těsto, které necháme odpočinout v lednici. Mezitím si připravíme ovoce a náplň. Nachystáme si drobenku. Těsto rukou vmáčkneme do formy, můžete vytvořit zvýšené okraje, dle toho jak velkou formu máte. Na těsto rozetřeme náplň z tvarohu a proteinu, pak poklademe ovocem a zasypeme drobenkou.

Pečeme na 180 stupňů cca 35 minut. Respektujeme zkušenosti s vlastní troubou. Lépe chutná druhý den, kdy těsto zvláční pod vrstvou tvarohu, pak je koláč křehčí. Tedy pokud chcete nějak zabít touhu po mlsání večer, připravte koláč a těšte se na ráno, až si pochutnáte u snídaně.

Pokud si koláč rozdělíte na cca 10 kousků, vyjde vás jedna porce na cca 220kcal/860kj (cca 13g bílkovin, cca 22g sacharidů, cca 8g tuku, cca 4g vlákniny).
Je počítáno s jablky a skořicí a se základními surovinami receptu. Výpočet je orientační dle běžně dostupných surovin.

Pochutnejte si
Anet a Alča

Žádné komentáře:

Okomentovat