jak se mění váha příloh a masa po uvaření? Když si vezmu 100g špaget, už to nebude 100g po vyndání z vody, logicky natáhnou vodu.
Tak jak to tedy máme? Nejen naše krásné vlasy nabývají na objemu, ale také přílohy.
VŽDY MUSÍME BRÁT V POTAZ, ŽE KAŽDÝ Z NÁS MÁ RÁD JINOU TVRDOST. MÁ SVOU ÚROVEŇ ALDENTE, NEBO TAKÉ ROZVÁŘÍ NA KAŠI - UVEDENÉ HODNOTY JSOU TEDY POUZE ORIENTAČNÍ Z NĚJAKÉHO PRŮMĚRU. TAKÉ DĚLÁ ROZDÍL I VÝROBCE A SAMOTNÁ KVALITA ČI ODRŮDA POTRAVINY.
Čím více danou potravinu rozvaříte, tím více stoupá glykemický index potraviny. Některé ukázky zde: pro stažení v plné verzi - http://www.30tidennivyzva.cz/data/pdf/0000002.pdf
Rýže 200%
Rýže natural 175%
Basmati rýže 120%
Hnědá neloupaná rýže 100%
Kuskus 200%
Bulgur 110%
Těstoviny 150% (záleží na druhu - může se pohybovat až k 230%)
Celozrné těstoviny 100%
Těstoviny semolinové 100%
Čočka 180%
Fazole 160%
Hrách 130%
Hrách loupaný 150%
Sójové boby 160%
Sójový granulát 300%
Pohanka 200% (záleží na druhu - může se pohybovat až k 280%)
Jáhly 250% (záleží na druhu - může se pohybovat až k 280%)
Kroupy 230%
Gnocchi 5%
Brambory 2%
Další potravinou, která nám mění celkem podstatně svou váhu, tepelnou úpravou, je maso. Každá hospodyňka to zná, flákota masa a ejhle, na pánvi je z ní podrážka. To jak moc se nám sníží hmotnost masa, ovlivnuje i druh přípravy, čím prudčeji maso pečete, nebo pokud ho dáte prudce zatáhnout do vroucí vody, zatáhne se a neztratí tolik na váze. Což třeba u dlouhého dušení tak není, a ztrácí více na hmotnosti.
Hovězí maso 100g - 60 až 65g
Telecí maso 100g - 60g
Vepřové maso 100g - 60 až 80g
Drůbeží maso 100g - 55 až 65g
Ryby 100g - 80g (zde opravdu záleží na tom jak rybu máte rádi, zda opravdu jen po zatáhnutí, např. losos, nebo se vám nezadaří a rybu vysušíte)
Poslední položkou by mělo být ovoce a zelenina, u ní počítáme podle druhu o ztrátě hmotnosti cca 5 - 30%. (např. cuketu necháváme tzv. vybrečet a tedy na hmotnosti ubere více)
Snad jsem Vám vypomohla a už pro vás bude svět zase o trochu veselejší :)
Anet
Žádné komentáře:
Okomentovat