čtvrtek 26. dubna 2018

Recenze - Naklíčeno - Caroline Brethertonová

Krásný den,

začíná období, kdy zaplevelím celý balkón hlínou. Ač mám balkón na druhou stranu, a tedy slunce potkáváme jen cca dvě hodiny večer, nevzdávám se a zuřivě pěstuji co jde. Cherry rajčátka, bylinky, jahody a s tím jdou ruku v ruce semínka, protože i děti si vždy chtějí něco zasadit.

I pár kytiček se u mě na balkóně najde, ale vraťme se k semínkům.

Nedávno jsem vám představila knihu Moje Zero Waste a protože mě nadchlo grafické zpracování, rozhodla jsem se sáhnout ještě po jedné z edice.

A po které to bylo?
Originální popisek knihy: "Zdravé a chutné klíčky dodají každému jídlu pořádnou porci energie. Jsou nabité vlákninou a bílkovinami, ale zároveň mají málo tuku. Nyní si je díky této knize můžete lehce pěstovat doma, na okenním parapetu, na balkoně, zkrátka kdekoli máte trochu místa. Navíc se rovnou můžete inspirovat 20 lákavými recepty na rychlá a chutná jídla."

Kdo je autorem knihy?
Caroline pracuje přes dvacet let v potravinářském průmyslu a napsala a spolupodílela se na deseti knihách. Téma nakličování je jí velmi blízké.

OBSAH KNIHY
Úžasně barevná a pestrá knížka, v menším formátu, tedy jí můžete lupnout do kabelky a donést ukázat třeba kámošce nebo mamince. Knížka stejně jako Zero Waste působí strašně čistě a svěže, tak se pojdme podívat dovnitř.

Nejdříve je obsah, který je jak ve formě seznamu, tak ve formě obrázků s recepty (tedy vidíte i podle obrázku, co kde je, což je perfektní nápad).

První kapitola nás provede "klíčky" a co jsou vlastně zač. Naučíme se postup, jak semínko vyklíčí, strukturu a chutě, jaký je rozdíl mezi namáčením a klíčením, proč jsou klíčky tak skvělé pro naše zdraví a další rady.

Dále nás kniha zavede mezi luštěniny a vysvětlí na osmi druzích, které jsou ty nejlepší ke klíčení a k čemu se hodí. Pokračujeme nejvhodnějšími semínky a nejlepšími obilninami.

Nakonec najdeme krásnou přehlednou tabulku, kde najdete doby namáčení, doby klíčení, suchý objem a dosažené množství, vše krásně a přehledně.

Nechybí seznam doporučených pomůcek, vystačíte si se sklenicí na zavařování, ale samozřejmě existuje i spoustu vychytávek, jako třeba naklíčovací pytlík. Jak nechávat naklíčit vše co chceme bezpečně, jaký je ten správný postup a jak usušit klíčky na vlastní mouku.

Pak už naše pusinky a očička potěší dvacet skvělých receptů s klíčky. Například mrkvové muffinky, tabouleh (konečně ho nebudu muset kupovat, ale připravím si doma), zeleninové palačinky, závitky nebo třeba hamburgery z naklíčených fazolí.

Každý recept obsahuje postup, suroviny, počet porcí, jak dlouho trvá příprava, vaření, nebo namáčení a klíčení. Většina receptů je bez lepku, laktózy a je vhodná pro vegetariány.

Knihu koupíte třeba zde: https://www.kosmas.cz/knihy/240945/nakliceno/

Tak snad se vám domácnost rozšíří o klíčení a vaše saláty v létě budou ještě vymakanější.
Anet

Žádné komentáře:

Okomentovat