Krásný den,
začíná období, kdy zaplevelím celý balkón hlínou. Ač mám balkón na druhou stranu, a tedy slunce potkáváme jen cca dvě hodiny večer, nevzdávám se a zuřivě pěstuji co jde. Cherry rajčátka, bylinky, jahody a s tím jdou ruku v ruce semínka, protože i děti si vždy chtějí něco zasadit.
I pár kytiček se u mě na balkóně najde, ale vraťme se k semínkům.
Nedávno jsem vám představila knihu Moje Zero Waste a protože mě nadchlo grafické zpracování, rozhodla jsem se sáhnout ještě po jedné z edice.
A po které to bylo?
Kdo je autorem knihy?
Caroline pracuje přes dvacet let v potravinářském průmyslu a napsala a spolupodílela se na deseti knihách. Téma nakličování je jí velmi blízké.
OBSAH KNIHY
Úžasně barevná a pestrá knížka, v menším formátu, tedy jí můžete lupnout do kabelky a donést ukázat třeba kámošce nebo mamince. Knížka stejně jako Zero Waste působí strašně čistě a svěže, tak se pojdme podívat dovnitř.
Nejdříve je obsah, který je jak ve formě seznamu, tak ve formě obrázků s recepty (tedy vidíte i podle obrázku, co kde je, což je perfektní nápad).
První kapitola nás provede "klíčky" a co jsou vlastně zač. Naučíme se postup, jak semínko vyklíčí, strukturu a chutě, jaký je rozdíl mezi namáčením a klíčením, proč jsou klíčky tak skvělé pro naše zdraví a další rady.
Dále nás kniha zavede mezi luštěniny a vysvětlí na osmi druzích, které jsou ty nejlepší ke klíčení a k čemu se hodí. Pokračujeme nejvhodnějšími semínky a nejlepšími obilninami.
Nakonec najdeme krásnou přehlednou tabulku, kde najdete doby namáčení, doby klíčení, suchý objem a dosažené množství, vše krásně a přehledně.
Nechybí seznam doporučených pomůcek, vystačíte si se sklenicí na zavařování, ale samozřejmě existuje i spoustu vychytávek, jako třeba naklíčovací pytlík. Jak nechávat naklíčit vše co chceme bezpečně, jaký je ten správný postup a jak usušit klíčky na vlastní mouku.
Pak už naše pusinky a očička potěší dvacet skvělých receptů s klíčky. Například mrkvové muffinky, tabouleh (konečně ho nebudu muset kupovat, ale připravím si doma), zeleninové palačinky, závitky nebo třeba hamburgery z naklíčených fazolí.
Každý recept obsahuje postup, suroviny, počet porcí, jak dlouho trvá příprava, vaření, nebo namáčení a klíčení. Většina receptů je bez lepku, laktózy a je vhodná pro vegetariány.
Knihu koupíte třeba zde: https://www.kosmas.cz/knihy/240945/nakliceno/
Tak snad se vám domácnost rozšíří o klíčení a vaše saláty v létě budou ještě vymakanější.
Anet
Žádné komentáře:
Okomentovat