čtvrtek 26. ledna 2017

Recept - Štrůdl z celozrnné mouky by @ajazhr

Krásný den,

jablíčka pomalu ve sklepě ubývají, ale jinak je jich stále všude dost. Štrůdl - no kdo by ho nemiloval, zasněžený cukrem, se skořicí, teplý a voňavý u babičky, s Meltou.

Skokem jsme v dětství, ale dneska jsme tu hlavně proto, abychom si udělali zdravější verzi. A tak mi na pomoc opět přišla Alča.

RECEPT
(na dva štrůdly)

TĚSTO
300g celozrnné jemně mleté mouky (v případě fotografie špaldová)
1/2 lžičky soli
2 lžičky prášku do pečiva
1 vejce
100ml oleje (dle vašich priorit, např. kokosový)
100ml vody (množství přibližné podle savosti mouky)

NÁPLŇ
jablka
rozinky
skořice
ořechy
zkrátka co kdo chce a má rád - kokos, brusinky

POSTUP
Na pracovní desce smícháme všechny sypké přísady, přidáme vejce a olej a postupně přidáváme vodu, dokud nevznikne polotuhé těsto. To rozdělíme na dvě poloviny a vložíme odpočinout do lednice na cca 20minut.

Mezitím si oloupeme jablka a nakrájíme na kostičky, případně nastrouháme, dle toho jak to máte rádi a přidáme další ingredience jako kokos či skořici.

Polovinu těsta vyválíme do tenka a poklademe náplní, část těsta na pokrajích necháme bez náplně, kvůli snadnějšímu zabalení. Štrůdlík pomalu zarolujeme, pomoct nám může silikonový vál, pomoučený ubrus, či pečící papír, dle toho, kde těsto připravujeme.

Stejně pokračujeme s druhou polovinou. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 30minut. (respektujeme zkušenosti s vlastní troubou) Před dopečením potřeme povrch vodou. V receptu není záměrně cukr, pokud ho ale chcete přidat, není problém a klidně si jím štrůdl zaprašte, případně přidejte k jablíčkům.

Přejeme Vám s Ájou dobrou chuť.

Anet

Žádné komentáře:

Okomentovat