úterý 31. března 2015

Recenze - INSANITY MAX 30 - Shaun T.

Přeji růžový den,

tak jsem ukončila program Insanity Max 30 a postupně zapisovala své dojmy z odcvičených workoutů, smrtících workoutů, kdy vás budou bolet snad i zuby.. :D

Balíček Insanity od Shauna je věc krásná ale taky drahá, velmi drahá. A když už investujete, musíte se do toho pustit opravdu od podlahy a monitor od počítače nesmí znát slova "nemůžu", "nechci"a další.

Super úvodní PROMO - https://www.youtube.com/watch?v=4Rb5NA99mYo

Jak se ten zázrak cvičí?
Program je rozdělen do 13 (plus bonusy) videí, jež se cvičí 2x 4 týdny - tedy program na dva měsíce. Vždy 14 dní se opakuje stejná sestava workoutů v prvním měsíci, poslední 4 týdny už makáte stejnou sestavičku. Na konci každého videa je šíleně očekávaný CoolDown. Co si budeme povídat, Shaun má tendence protahování hrozně flákat, mě tedy opravdu nestačí udělat "shake" rukama a nohama a chvilku sebou házet semo támo.. :D To bych mu rozhodně vytkla, protažení by měl věnovat více času, především pokud jsou tréninky, jež tomu předcházejí tak náročné. Každý work má něco jako Fittest. Prostě když odpadnete, zapíšete si čas a tak se tedy posouváte dále. Velmi ocenuji jeho pauzy na pití, jež ale zase někdy velmi chybí.

(program obsahuje i jídelníček - ale nám šlo především o to cvíko)

Smrt v očích - urousané vlasy...
Co budete potřebovat?
Kupodivu na pomůcky je to velmi nenáročné, potřebujete především své tělo a všudypřítomnou vodu, a to nejen na pití, hodil by se po ruce i rozprašovač na kytky a plivátko.. :D Za celé dva měsíce vám budou chybět činky, pokud jste si na ně zvykli. No a možná sporttester nebo stopky.

Pro koho onen masakr je?
Rozhodně a v žádném případě není, podle mého názoru, pro začínající cvičence, co se po iks letech zvedli z gauče, a rozhodli se něco dělat, nejen pro náročnost kombinací některých cviků, ale i já jsem po roce cvičení měla celkem problémy (např. workout který skoro jen proklikujete). Kdo není koordinovaný jako například já, by měl mít průpravu například z jeho Focusu Recenze zde od Marri Fit - tempo tam není tak zběsilé. Taky bych řekla, že by člověk neměl tohle cvičit, po nějakých nemocích, a měl by být stoprocentně fit a v pořádku.

No a ted se vrhneme pěkně na video po videu a na konci hodíme shrnutí s fotkou a výsledky.. :)

Cardio challenge
Jak jsem psala ve svých prvních pocitech (článek zde -http://zdravakrasna.blogspot.cz/2015/01/insanity-max-30-dojmy-prvniho-tydne.html ) -  je to prostě síla (měsíc jsem se povalovala a cvičila minimálně a pak jsem byla hozena do tohodle šílenství). S postupujícím časem už nevypadá tenhle workout tak strašně brutálně, už se naučíte jak koordinovat tělo. Kdy se nadechnout víc a kdy mín. Jestli pauzu propiju, nebo zda si radši protáhnu ruce (ty opravdu pekelně boleli v začátku). Ono pak to hopsání s plným žaludkem vody, není to pravé ořechové.

Tabata power
Tabatu znám a mám ráda ale asi ne moc tu od Shauna, i když postupem času mě tenhle workout i začal více bavit. Jen to je prostě hodně o klicích, cvičí se také na bříško a je to systém 20+10 - tedy 20 sekund cvičím a 10 umírám na podlaze.. :D Prvně se mi chtělo na Shauna plivat a vrčet a zabít ho, dneska už na něj tak naprdlá nejsem, fyzička se opravdu zvedá a když tohle píšu, mám za sebou 2,5 týdne. Střídají se bolesti nohou, zadku, rukou, pořád vás prostě něco bolí, hlavně první týden.

Sweat intervals
Tenhle workout mě baví, i když jsem prvně vydržela nejméně do odpadu. Některé nové cviky jsou osvěžující a některé zase náročností daleko nad mými možnostmi. Hudba je dynamická a šlape, cvičení utíká jako žádné jiné na světě.

Friday fight round1
Tohle není moje oblíbené a asi nikdy nebude - podle mě je tempo přepálené a i po 2 odcvičeních, jsem tomu nepřišla na chuť a nejsem sama, jak jsem si všimla mezi holkama, co spolu tuhle bláznovinu cvičíme.. :D Lidi se válí na zemi jak hrušky a všichni jen koukají, aby Shaun nekoukal a oni mohli tajně myslet na motýlky a ptáčky někde venku.. :D Závěrečné bušení do svalů někde v pupku, je vážně ale zábava.. :)

Pulse
Na konci týdne - tedy v sobotu, je vždy workout zvaný pulse, něco jako pomalejší Total body circuit z programu Focus. Tohle jako sranda protažení opravdu nevidím a lilo ze mě zase jako z koně, měla jsem toho po prvním týdnu, po vánocích, opravdu plný kecky.. :D 20 minut ale uteče, další týden jsem si už ale dala něco náhradního, kettlebell a abs podle svého. Občas i nějakou tu činku.

Rest
Tady není co dodat - zde dává Shaun prostor ke shánění rakve, protože nikdo nepředpokládá, že se dá dvouměsíční program přežít celý.. :D

Bonus - Ab - Attack 10
Tady se 10 minut moříte jak blechy u jednoho cviku na pupík a věřte, že pupík bude svrbět, pálit, bolet, Shaun na Vás bude pořvávat a vy kolikrát skoro uklouznete na vlastním potu.

Po 14 dnech přichází týden třetí a určitě neméně náročný..

Tabata strength
Tohle snad nemyslel ten chlapec vážně, kliky téměř na jedné ruce a vlastně krom začátečního rozehřátí v mega tempu se nezvednete ze země a prostě klikujete na všechny strany.. Potěšilo mě, že celkem zvládnu diamantový klik (dámský samozřejmě.. :D). Ovšem ty sranda kliky hlavou dolu z dog pozice a další srandičky mě málem zabily. I když klik s nohou u sousedů jsem taky zmákla - tééměř.. :D Je strašně vidět, že se kondice lepší a postupuje. Jinak se občas ani těch 10 sekund na pauzu v tabatě nedodržuje a pauzu na pití vám nedá ani kdybyste ho prosili.. :D

Max out cardio
Tohle tajně doufám nebyl záměr ale omylem to vydali. Zase jedno cardio, co není ani s velkým C na začátku, ale je to prostě CARDIO. Zase ten klik na jedné noze a zase naprosté vyčerpání. Začínám to dělat s nechutí, po dalších dvou týdnech jsem šíleně vyčerpaná, tohle cvíčo mě společně s celkem náročným rodinným životem drtí - ono se řekne 30minut ale tohle je prostě soda.. :D

Max out power
Tak trošku úprava worků z prvních týdnů, vše je šílenější a náročnější, Shaun z vás ždíme poslední zbytky sil, hlavně ty poslední týdny. Snaží se z vás vydolovat i to poslední zrníčko energie, co se musí nechat je, že tady v tomhle cvičení necháváte opravdu všechno, možná i to co jste nechtěli, protože pak pomyšlení na sex, pokud cvičíte večer, skoro nepřipadá v úvahu.. :D

Max out sweat
Tak tohle je zase jednou brutál, plíce mám v kopru během 3 minut. Co je mi sympatické, jsou ty davy lidí, co už nejsou synchronizovaní, odpadají si, umírají a mávají rukama úplně mimo mísu.. :D Co musím fakt nejvíc pochválit je špičková hudba, dlouho se mi tak nelíbila ve cvičení Více méně tady pořád jenom poskakujete (nahoře, dole, nahoru a dolů) a pokud se zastavíte, tak jen na water break.. :) Shaun tady dokonce vypadá, že ho každou chvíli klepne pepka.. :D

Max out strenght
Tady jde o sílu, a taky o jistou formu tabaty - 45s a 15s volna. Tady dostane na pr*el hlavně vršek těla, hrudník a ta ramena ve všech těch push plank pozicích. Najdete tu tricepsové kliky, normální kliky, knee push up a fůru dalšího, je to opravdu náročný kousek a na vodu si docela počkáte.. :D Protože po zahřátí se rovnou pouštíme do prvního kola.

Sweat Fest
Parádní workout s lidmi z "davu" - potkáte se i s protažením po nějakých 10 minutách a užijete si to, protože tady se lidi kolébají ze strany na stranu a vypadají jako vy, když se moříte u počítače, zase se mi moc líbí hudba.. :) I když celkově byl tento work nezařaditelný.

Friday fight round 2 
Z mého pohledu určitě barvitější a zábavnější než FFR1 - sice náročností to prostě překonává jedničku na hony.. :D Ale to se dalo čekat, někdy mi přijde, že tam ty lidi někdo obstřikuje vodou - protože fakt jedou jak fretky, a někdy když odpadávají si myslím, že si o Shaunovi myslí dost nepěkné věci..Takové come on - push - jump, to je zážiteček.. :D

I oni hledají nejbližší rakev.. :D
Závěrem
Upřímně jsem skončila s programem dříve, poslední 2 týdny jsem prostě celé vynechala, nejen, že jsem měla kurz trenérky a další spoustu starostí, jež by šli s pohybem sjednotit, ale bohužel ne s tímhle. Možná kdybych cvičila ráno, ale vzhledem k tomu, že cvičívám až k večeru kolem 20 hodiny, bylo tohle po celém dni vážně hodně náročné. Nebavila mě překombinovanost cviků. Než se člověk nadechne, už se vlastně dělá něco jiného a i sám Shaun vypadá, že bez všech těch spalovačů by tam ležel jak lazar - ale tak on si spíš courá po prostoru, a brblá do toho ostatním.. :D Shaun si mě tímhle na nějakou dobu znepřátelil, protože to bylo přehnané, nějak netuším, co chce vydat za cvičení po tomhle masakru? Pravděpodobně to budou kliky na větvi s rovnováhou někde v parku, nebo netuším... Neustále jsem si připadala jak v roji včel, a já uhýbala ďobancům, máchala kolem sebe divoce končetinama, seškrabovala plíce, plivala, hekala a polévala si obličej vodou. Ono zacvičit si asi jeden trénink je fajn, ale jet to jako program v kuse, no nic pro mne. A co bylo obrovské zklamání, po pár fotkách jsem zjistila, že se na mě nekoná vůbec žádná změna.. :( Jediná kterou jsem zaznamenala byl pocitový úbytek svalů na zádech a rukou. Za mě obrovské zklamání, které jsem si možná způsobila velkým natěšením.


Výsledky:
váha - 70,9kg - 69,5kg
paže - 29cm - 28cm
prsa - 96cm - 94cm
pupík - 92cm - 85cm (centimetry v oblasti pupíku jsou zkreslené vyjedením po svátcích.. :D)
zadek - 100cm - 100cm
stehno - 57cm - 56cm
lýtko - 37cm - 37cm

Z osobních důvodů si do článku nelíčím obličej a zachovávám svou pravou tvář.. :D

Nejmilejší work
Sweat Intervals a Tabata Power (nakonec.. :))

Nejméně oblíbený work
FFR v jakýkoliv verzi.

Závěr od kamarádek
Znám pár holek co skončily i po 2 týdnech, taky znám holky, jež celý program odcvičily, a byly spokojené, jak hodně jim vzrostla fyzička, a taky znám holky, co končily zhruba v době jako já kvůli stejnému problému, a to postupnému mizení svalů.

Fyzičku si se Shanem určitě zvednete ale takhle se dobrovolně ničit, není určitě nic pro mě.. :) Shaun je ďábel a pokud s ním budu někdy cvičit, tak spokojeně jeho Focus T25, který je pro mě z části i srdcovkou.

Program je k zakoupení - momentálně nevím kde by se nacházel ke stažení a ani taková otázka není veřejně moc vhodná.

Díky za pozornost a propoceným tričkům zdar !!

Anet

EDIT: 2018, občas si zacvičím některý z Max out tréninků, nebo Sweat. Miluju pohyb a sport ale asi už z jiných důvodů, než kdysi :)

8 komentářů:

  1. Já teď dokončuju poslední týden a musím uznat, že je to super. Ze začátku jsem z toho nebyla moc nadšená, T25 mi připadalo lepší. Po pár dnech se to ale změnilo a ten masakr mě začal neskutečně bavit. Hlavně kvůli tomu, že fyzička jde prostě nahoru, Shaun je milý a hudba v pozadí je taky skvělá.
    Souhlasím, že nejhorší cvičení je FFR :D Prostě ho nesnášim. Na druhou stranu MaxOut Cardio, Tabata Power a pár dalších je naprosto skvělých. Teď ke konci už taky nemám moc chuť program dokončovat, ale když jsem se do toho dala, tak ty dva měsíce už prostě doklepu :) Nemyslím to tak, že by to bylo špatné, ale prostě už by to chtělo trochu změnu. I když si vždycky ke cvičení ještě přidávám něco svého, stejně jsem Shauna viděla dva měsíce v kuse :D
    Já jsem každopádně spokojená a už se těším na jeho budoucí programy.
    P.S.: Ty kliky a jejich různé variace mě ale málem zabily :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo je to pekelné.. :D Jako já jsem ze začátku hýřila nadšením ale nesedne mi jak je to tak trošku monotonní, pořád Shaun, pořád nakládačka až se mi chce brečet, někdy to zkusím zacvičit ráno.. :D Pak napiš výsledky.. :)

      Vymazat
    2. Já asi výsledky nebudu mít moc objektivní. V průběhu jsem přidávala i jiná cvičení navíc a hlavně jsem dost překopala jídelníček á la pápá sladkosti a všechny další nezdravé dobroty :D
      Ale když to jen tak zběžně hodnotím, tak na břicho mi to přišlo super - teda s tím, že jsem často zařazovala skvělý Ab Attack. Nějak mi v průběhu začaly vylézat svaly na místech, kde jsem ani nevěděla, že je mám :) Skvělé to bylo taky na nohy, konkrétně steha. Tam taky vidím výsledky. Co podle mě pokulhávalo jsou ruce - i když jsem klikovala jak Shaun přikazoval, výsledky nejsou takový, jaký bych si představovala.. Na zadek asi taky nic moc.
      Takže program jako takový super, ale na pokrytí celého těla jak bych chtěla, to není. Určitě se ale k jednotlivým videím budu vracet a občas je do tréninku jednotlivě zařadím.

      Vymazat
    3. Jj ty ruce, ramena a záda mi taky hodně chyběli, prostě celkově činky. Stehna mě bolela asi nejčastěji, to jsem kolikrát měla problém doskočit vejš než centák nad zem, jak to nešlo.. :) A ono dost klikování mi pak vadí na zápěstí a mám tendenci to šulit, tak to asi taky nebude úplně oukej.. :)

      Vymazat
  2. Ty umíš i tu nejstrašnější věc tak vtipně podat :-) Zase jsem se některým hláškám upřímně zasmála, ale mě teda tohle cvíčo vůbec neláká. Já můžu spíš Rebeccu, Boba nebo Jill :-) Shauna prostě nepobírám :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Smích léčí - no já tohle taky nebudu zařazovat do menu - občas jo ale kolikrát na mě koukal muž a ptal se jestli mi neruplo v kouli, co to vyvádím.. :D Dokonce na mě koukali ze sousedního domu lidi v baráku párkrát.. :D

      Vymazat
  3. Super recenze.:-) Jen se chci zeptat: jak dlouho trvají jednotlivé workouty? Cvičila jsem "obyčejné" Insanity a tam ze začátku trvají asi 40 minut, další měsíc už pak skoro hodinu a to už nedám, umírala jsem i u těch 40 minutách. :-) Mám Shauna ráda, ale trochu ho podezřívám, že není normální, když může vytvořit takový program.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo to podezření sdílím.. :D Protože jsem po prvních pár minutách nadávala jak starej horník.. :D Jinak worky mají 30minut.. :)

      Vymazat