středa 11. května 2016

Recenze - Funkční trénink - K. Spilio, E.Gordon-Mallin

Krásný den,

v záběru těhotenství, dřív než ten drobek přijde na svět, a že už teda parádně klepe na dveře, si dáme ještě nějakou tu chytrou knížku, která se hodí všem nám cvičencům.

Funkční trénink pomůže nejen doběhnout autobus ale i zlepšit váš běh, nebo zdokonalit tenisový úder.

O co tedy jde?
Originální popisek knihy: "Dostaňte se do kondice od hlavy až k patě!

Tato kniha poskytuje všechno, co potřebujete ke zlepšení a zdokonalení fitness výkonu v jakémkoliv sportu či aktivitě, kterou máte rádi, ale i v naprosto běžném životě.

Vypracujte si lepší tenisový úder, házejte míčem větší silou, zvyšte svůj plavecký výkon... Elegantně vybíhejte schody, svižně dožeňte autobus, nevyhoďte si plotýnky při zvednutí těžkého břemene, ladnými pohyby si podejte věci z vysoko umístěných poliček…. A jako bonus získejte i dobře vypadající tělo.

V knize naleznete krok za krokem jasné ilustrované instrukce, doplněné o užitečné tipy, jak cvičit správně a čeho se naopak vyvarovat, a u každého cviku naleznete detailní anatomické ilustrace zdůrazňující svaly, pro které je cvik nejpřínosnější. Nezáleží na vašem věku ani aktuální kondici."

Kdo jsou autoři knihy Katerina Spilio a Erica Gordon - Mallin?
Katerina Spilio - její tatínek se živil zdobením stropů v kostelech a tak se už jako pubertální holčina k tátovi přidávala. Což postupně vedlo k její vášni pro fitness, věděla, že síla a flexibilita těla je třeba i v běžném životě. Je certifikovanou osobní trenérkou Aerobic and Fitness Asssociation of America. Již přes let vede bezpočet skupinových a individuálních tréninků. Pevně věří ve spojení mysli a těla.

Erica Gordon - Mallin - od dětství milovala knihy a nakonec u nich zakotvila i jako spisovatelka a editorka fitness knih. Ona nám v knize dává prostor pro ukázku, jak naše těla fungují v reálném životě. Funkční trénink považuje za velmi důležitou součást.

OBSAH KNIHY
Jak je již zvykem, tak tento obsah vezmu trošku jinak, po knize jsem sáhla především díky spokojenosti s předešlými tituly (uvedu v odkaze na konci recenze). Hned po prolistování knihy jsem zaplesala radostí a věděla, že i tato kniha bude přínosem.

Nejdříve se setkáme s obsahem knihy, která je rozdělena na několik hlavních částí, jež mají další podčásti. Nejdříve si povíme něco o představení funkčního tréninku jakožto o tréninku pro život a jeho formě a funkci. V této části naleznete například tipy pro lepší postavu, jak si změřit svůj vlastní pokrok, co jíst, jaké jsou důsledky případné nadváhy, jak o tělo pečovat a v neposlední řadě najdeme podrobné anatomické obrázky těla.

Dále je nám předvedeno vybavení, s nímž se setkáme na stránkách knihy, ačkoliv je v knize obsaženo často cvičení s vlastní vahou, setkáme se i s medincinbalem, gymnastickým míčem (zde nazýván švýcarský), velice populární pěnový válec, tyč na tělo, stupínek, činky a odporový pás (někdy také nazýváno rezistenčními kabely atd.). Zkušení již vědí, že většina pomůcek lze nahradit i v domácnosti.

Další kapitolou jsou "Cviky ke snižování hmotnosti". Zde najdete nespočet cviků od různého druhu běhu, rotací, plavání, výpadů, dřepů, mostů, shybů atd. V tomto typu knih se setkáváme vždy s možností modifikace cviku (lehčí varianty) ale také s popisem, který sval kdy nejvíce pracuje. Podrobný popis cviku nechybí a jako bonus zde tentokrát máme přínos a druh sportu kde zvedneme svou výkonost.

Příklad: Široký výpad vzad
Zvýšení výkonu - baseball, ragby, fotbal

Následuje objemovka, tedy "Cviky ke zvýšení hmotnosti" což je velice laicky řečeno, zkrátka cviky pro náběr svalů. Zde nás už čekají tricepsy, bicepsy, ruské sedy lehy nebo třeba pullover na gym. míči.

Později se můžeme mrknout na kapitolu "Cvičení proti odporu", kde použijete především pásy a gumy.

Předposlední kapitolou je pak samotné "Protažení a uvolnění". O strečinku jsem již psala samostatný článek a tak můžete vědět, že na něj velmi dbám a především nováčkům v pohybu ho velmi doporučuji, aby zabránili případnému zranění a uvolnili kyselinu mléčnou.
Odkaz na článek: Strečink + videa

Závěrem si pak ukážeme několik tipů funkčního tréninku pro domácí využití ale také pro posilovnu. Jsou krásně rozděleny do kategorií např. na střed těla, cardio verze, cvičení na nohy, posilování, zlepšení držení těla nebo třeba péči o záda. To ale není zdaleka vše.

Konec knihy pak zabírá slovníček pojmů a to včetně latinských názvů svalů.

Nejsem zrovna v období, kdybych mohla některý z tréninků sama vyzkoušet, přeci jen si vleču velký bříško, ale věřím, že kniha je jak pro domácí potřebu, tak pro potřebu těch, co chtějí jen vědět více, velice dobře udělaná.

Recenze na Fitness pro ženy: http://zdravakrasna.blogspot.cz/2016/03/recenze-fitness-pro-zeny-j-p-clemenceau.html 
Recenze na Posilování středu těla: http://zdravakrasna.blogspot.cz/2016/02/recenze-posilovani-stredu-tela-abigail.html

Knihu zakoupíte např. zde: http://www.albatrosmedia.cz/funkcni-trenink-anatomie.html#

Závěrem opět ukázka z knihy, i když tentokráte obrázkovou formou.


Žádné komentáře:

Okomentovat