středa 30. listopadu 2016

Recept - Hříšné čokodortíčky zdravěji - by Anet

Krásný den,

v rámci všeho toho veganského šílenství, jež se v mém životě objevilo i se všema výjimkama, se objevují kolem mě i vynikající pamlsky. Tento jsem zprvu viděla u mamky manžela.

Nebudeme to dlouho zdržovat a vrhneme se okamžitě na jeden z těchto receptů.

UPOZORNĚNÍ: JE TO NEBEZPEČNĚ DOBRÉ A ŠÍLENĚ NÁVYKOVÉ.

(recept v úpravách bez vajec, bez lepku, bez cukru, bez mléka či mléčné bílkoviny)


RECEPT
(cca 7 muffinových silikonových košíčků standartní velikosti)

160g vysokoprocentní čokolády
80g Ghee (přepuštěné máslo - vhodné pro alergiky na laktózu či mléčnou bílkovinu) použít můžete také kokosový olej, či případně obyčejné máslo
4 polévkové lžíce medu - záleží jak chcete mít dezert sladký a jak se vám těsto spojí, zde med funguje jako pojidlo, především tehdy, pokud nepoužijete bílky (lze také použít cukr moučka dle vašich preferencí - nebo dosladit proteinem)
2 bílky (nejsou nutné)
35g špaldové mouky - či drcené pohankové vločky (opět záleží, co můžete a jak zdravé to chcete mít)
90g mandlí
- ovoce, čokoláda, celé ořechy

POSTUP
Čokoládu si nasekáme, případně nastrouháme, nalámeme na kostičky, dle toho jak jsme zvyklý a necháme rozpustit společně s máslem ve vodní lázni (plecháček s obsahem do hrnce kde je voda přivedena k varu), mandle si pomeleme, či najemno nasekáme (oloupané), přidáme všechny ostatní suroviny a promícháme.

POZOR V PŘÍPADĚ, ŽE POUŽIJETE BÍLKY, VYŠLEHÁME ZVLÁŠT A PAK OPATRNĚ VMÍCHÁME DO TĚSTA.

Naplníme připravené formičky, či celou formu. Do formiček vložíme do středu ovoce, kostičku čokolády - pokud pak budeme dezert podávat teplý, vytvoříme takzvaný "láva efekt", kdy nám po rozkrojení čokoláda vyteče. Můžete přidat oříšky apod. Stejně tak můžeme doplnit celou formu. Zasypat můžete také kokosem.

Pečeme cca na 160stupnů asi 10minut. Záleží na výšce formičky, strany bochánků by měly být křehké a upečené, vnitřek vláčný.

Dozdobit můžete ovocem či zakysanou smetanou, kterou já nemůžu ale tuze bych si to tak dala.

DORTÍČKY JSOU VHODNÉ NA MIMOŘÁDNOU UDÁLOST, NA JEDEN KOUSEK VYCHÁZÍ CCA 300KCAL VČETNĚ NÁPLNĚ. (6g bílkovin, 24g tuků, 13g sacharidů)

Dobrou chut.
Anet

Žádné komentáře:

Okomentovat