úterý 17. dubna 2018

Recenze - Moskva - Jack Grimwood

Krásný den,

už se k nám konečně dostalo jaro. Všechno pučí, kvete, pomalu vylézají odhalené paže, ramena a dočkáme se i nohou (spíš tedy pánové). Vždy mi v tomto období vytane na mysl slogan k festivalu v Bohnicích z dřívější doby: "Jaro mě umí vždycky zaskočit. Tolik krásnejch holek, kde byly v zimě?"

A protože už úvod je tématicky laděn pro muže, tak si dneska představíme knížku, kterou potěšíte své protějšky (předpokládám, že více čtenářů je něžného pohlaví).

Originální popisek knihy: "Štědrý den roku 1985. Na Rudém náměstí je nalezeno odkrvené a vyholené tělo mladého muže. Vzápětí zmizí dcera britského velvyslance. Pátráním je pověřen Tom Fox, major vojenské tajné služby, který je do Moskvy nuceně převelen. Jenže poslední, co mohou Sověti potřebovat, je cizí agent čmuchající v jejich rajonu. A vrah, jehož existenci Sověti nemohou vůbec přiznat, se chystá znovu mstít. První vražda byla totiž jen varováním."

Kdo je autor knihy?
Muž s uhrančivýma očima Jack Courtenay Grimwood ve svém životě žil na více místech. Narodil se na Maltě, pobýval v Británii, na Dálném Východě a ve Skandinávii. Jako většina autorů pracoval jako redaktor a novinář na volné noze. Přispívá do několika velmi čtených novin: The Times, Guardian, Telegraph, Independent. Proslavil se jako autor fantasy románů, za které má několik ocenění.

OBSAH KNIHY
Tahle knížka je jedna z mnohých, které jsme se rozhodli s manželem číst oba. Nedávno to byl Jiný svět a hned druhý kousek zase do společné knihovny. Spíš to je totiž tak, že se rozhodneme, že si chceme přečíst knihu toho druhého, ale jak máme hromadu těch, co chceme číst sami, tak nám zůstávají některé kousky na "potom" v poličkách.

Mimochodem, šetříme a budeme rozšiřovat naší skromnou knihovnu už přes celou zeď kolem krbu, protože jsme se dostali za svůj vztah (letos 8let) k více než 500 titulům. Pro někoho to není moc, my si v tom chrochtáme a modlíme se, abychom se nikdy nemuseli stěhovat :D

K samotné knize.

Děj se odehrává v Moskvě, kde se britský hlavní hrdina Tom snaží vypátrat ztracenou dceru velvyslance. Co se týče politické stránky věci, vše se odehrává v době, kdy je u moci Gorbačov, tedy v 80 letech. Celou knihu prolíná boj "mocných" a jejich mocenské hry mezi sebou. Objevují se kompromitující materiály a vše se prolíná s knižními flashbacky do Německa v období 2. světové války a dobývání Berlína.

Často jsem viděla zmínky o tom, že je v knize moc násilí ale nepřijde mi jeho míra nějak extra velká. V knize se objevuje období z války, a tedy se s takovými věcmi dá počítat. Jsou to ale pouze zmínky, a ne detailní popisy, jako najdete v některých jiných knihách.

Kniha je plná intrik a bohužel neustále nepřináší žádné odpovědi, chybí vyústění, styl, kterým je kniha napsána je opravdu zvláštní a mě nikterak moc nesedl, manžel si ale chrochtal, nejspíš i proto, že knihy s takovýmto zaměřením má rád.

Zahlédli jsme i srovnávání knihy s knihou Dítě č.44, já viděla pouze film (manžel i četl). Ani jeden z nás bychom tyto dvě díla spolu nesrovnávali, jiné dějové linky, zápletky. Možná tak atmosféra a místo děje je stejné.

Pokud má váš muž rád romány s politickým podtextem, kde se odráží více období, a především to válečné a totalitní, které ale nejsou výhradně zaměřené jen na politiku, ale míří i k žánru thriller, určitě se trefíte.

Knihu zakoupíte např. zde: http://www.albatrosmedia.cz/tituly/40035792/moskva/

Anet

Ukázka:
"Chodí na tyhle akce Sověti?" Zeptal se Tom.
"Rusáci? Vždycky je zveme. Většinou odmítnou z důvodu jiných povinností. Znáte to. Letos..."
"Letos je to jinak?"
"Letos pozvání přijali. Tedy, aspoň někteří."
"Ale proč zrovna letos?"
"Kdo se v nich má vyznat?"
"Já bych měl, je to moje práce."
"Skutečně?" Mladík se zatvářil zaujatě. "Říkali jsme si, co vlastně děláte. "Hostující analytik" zní to dost americky.

Žádné komentáře:

Okomentovat