čtvrtek 3. května 2018

Urban Challenge - tak si mámo bouchni!

Krásný den,

tak je to tu, ráda zkouším nové věci a od mé kdysi cílové mety, Spartan race, uplynulo trochu času, narodilo se další dítě, a protože to byl opět syn, do třetice všeho dobrého a zlého, tak musím jít jako máma příkladem a táhnout ten dav ke sportu, ačkoliv kdo ví, možná to dělám jen proto, aby si na mě netroufli. Když jim zamávám před očima bicákem, všichni si zalezou do nory rychlostí blesku..

Pojďme se tedy podívat na to, jak závod probíhal a o co to vlastně jde.

Urban Challenge - Město tě vyzývá
Závod, který se řadí mezi OCR závody (Obstacle cource racing - závody v překážkovém běhu) mezi ně řadíme v ČR pořádané závody jako je Spartan race, Gladiator race, Predator race a mnohé další. Rok od roku se závody tohoto typu těší vyšší návštěvnosti, lidi se zkrátka zbláznili a moc rádi se nechají zmydlit po cestě, vyválí se v bahně, sedřou si kůži, polámou si nohy, a tak nějak celkově se vybijí.

Pro nás matky, to je pak dobré především k vypuštění páry, no mamky, sáhněte si do svědomí, nechtěly byste si velkou železnou palicí sem tam fláknout sousedovi do okýnka u auta?

Urban challenge se letos koná již potřetí a vždy jsou v jeho spárech velká města (Praha, Brno, Ostrava), atmosféra závodů je naprosto skvělá a výjimečná. Letos si především v Praze dali záležet na prostoru k pořádání a areál Psychiatrické nemocnice v Bohnicích byl geniální volbou.

Závod nemá žádné úrovně jako jiné závody, běží se vždy 5 kilometrů, které jsou protkány cca 25 překážkami. Děti pak mají své kategorie dle věku.

Závod jsme si registrovaly s kamarádkami dostatečně s předstihem, abychom měly tričko a levnější vlezné, tedy jsme šly i jako čtyřčlenný tým v kterém se pak jedno místo prohodilo. Závod není nikterak cenově náročný, pokud ho registrujete brzy, částka 690,- se zdá se za tak velký zážitek skoro úsměvná, pokud to srovnáte i s dalšími závody, které se u nás pořádají, nepřinášejí hodnotu navíc a jen "běžíte". (s blížícím se závodem se startovné zvyšuje a je možné se registrovat i na místě)

Organizačně před závodem bylo vše v pořádku, emaily chodily, jak měly, informace vždy ve slíbeném čase, vše klapalo.

MÁME TU DEN "D"
Je super krásné počasí a dnešek teda přímo volá, že tohle bude skvělý zážitek, na místě jsem více než hodinu předem a ten dobrý pocit mi hned trochu pochroumá fronta cca osmdesáti lidí. Už předem si říkám, že tohle snad ani nelze stihnout do startu včas. Fronta nepostupuje, slunce nás na tom betonu pěkně peče. Naštěstí to organizačně byli ochotní zvládnout, a tak se pro blížící se běžecké vlny vždy udělal prostor, aby si vyzvedly balíček na registraci dříve. (každý startuje v určitý čas, tento typ závodů nikdy nevybíhá dav najednou)

Na místě byla úschovna, šatny, toalety, stánky s občerstvením (nealko), nějaké to jídlo. Bohatý program navíc, jak pro děti, třeba skákací hrady, tak pro dospělé, fotokoutky a další.

Tak tak se sejdeme s holkama, těsně před startem dovyzvedneme balíčky a proskočíme dodávkou na start.

Nestihly jsme rozcvičku, o kterou se staralo FitUp, ale organizátoři z nás vymáčkli pár dřepů s výskokem a podobných cviků.

3-2-1 - BĚŽÍÍÍÍME

Pokud se chcete podívat na celou trať, a závod zrychleným okem běžce, tak mrkněte na video, které jsem našla a myslím si, že povedenější už se neobjeví: https://www.youtube.com/watch?v=0-_fib5Qf4M (autorem je BlackFish Production)

Ze začátku to bylo docela v pohodě, přeskakování, přelézání, pneumatiky, sudy, kopec, další kopec, zase kopec - prudkej "skopec" :D V sestavení Petra, Romča, Nikča a já, si běh užíváme, u kontejnerů tak trochu zácpa a tak se zase sejdeme. Proběhneme statkem a čím dál víc jsem nadšená areálem, prostor běhu je opravdu geniální, dotváří ho i sestřičky v bílém, probíhání budovami, kde není výjimkou, že najdete i starou kovovou postel a na dveřích cedulku "urgentní příjem". Jen místem procházet, možná na vás sedne deka.

Když se dostaneme k dalším kontejnerům, kde je úkolem vyskočit dovnitř a prolézt několik popelnic vnitřkem, se stane nehoda. Nikča si špatně přehodila nohu a po pádu jí luplo v koleni. Jako tým se vrátíme a pomůžeme jí, aby neblokovala prostor u překážky. Dobrovolníci velice ochotní, ihned pohotově reagovali, poskytli vodu a vše potřebné - tedy díky jim :) Celkově byli po trase velmi milý a ochotní pomáhat.

Nikča závod končí a my běžíme dál. Nedoběhnu ani pár metrů a natrhnu si dlaň a při seskoku z betonové zdi mi lupne v zádech, aneb, když se lazaři přihlásí na závod s překážkami. Když si krvácející ruku po chvilce vyválím v prachu, je mi hej :D

Pak už je to rychlý spád běhu tmou, proskakování okny, tyče a samá výška - může mi někdo vysvětlit, proč se hlásím na závody, kde je vše vysoko, když mám hrůzu z výšek?

Sranda pak byla ještě na válcích, kde jsem si narazila bok tak slušně, že ještě po dvou dnech se mi teprve zjevují modřiny a mé fialové nohy na pohled dost děsí.

Medaile a vodáááá.

Nějaké info:
- nejhorší překážka pro mne: tyč, přeskok z bedny na konci, pneumatiky ve vzduchu
- nejsnazší překážka pro mne: nošení sudů, přelezy čehokoliv
- nejdrsnější překážkou se ale jevilo být stát ve frontě na úschovnu a šatnu, to bylo hodně nezvládnuté, protože když jsme doběhly, viděly jsme jen půlkilometrového hada lidí, myslím si, že někteří tam strávili opravdu fůru času

Závodu jinak nemůžu nic vytknout, ochotně jsme získaly i medaili za nedokončený závod kvůli zranění. (naštěstí nakonec jen voda v koleni a není třeba operace, ortéza však Nikču bude nějakou dobu zdobit)

Do srovnání například se Spartan race je Urban challenge o 100% snazší, tedy pokud váháte zda to zkusit a máte aspon trošku v merku svižnou chůzi na delší trasu, nebo běh a nebojíte se tolik výšek a skákání, tak vzhůru do toho. Spartan je pak už hodně o rukou a chce to nějakou řádnou přípravu. Doporučuji, pokud si nevěříte, běžet v týmu, pak totiž máte jistotu, že si můžete pomoci.

Více info naleznete zde: http://urbanchallenge.cz/
Facebook akce: https://www.facebook.com/UrbanChallengeCZ/
Instagram akce: https://www.instagram.com/urbanchallengecz/

A co vy? Máte tenhle typ závodů rádi? My za rok zas.
Anet

PS: Ještě by vás mohl zajímat startovní balíček.
- účastnická medaile (velmi zdařilá)
- sportovní lahev (zabavily děti)
- náramek, nálepky
- časopis a nějaké kupony na slevu, letáčky a vstup do fitka FitUp
- funkční tričko ve vaší velikosti (pro ty kdo registrují časně)

Žádné komentáře:

Okomentovat