čtvrtek 16. července 2015

Recenze na menstruační kalíšek

Krásný den,

zhruba několik let přemýšlím o menstruačním kalíšku - ani nevím, kde jsem o něm slyšela poprvé, ale vím, že jsem se vyděsila, zděsila ale zároveň jsem měla nutkání to zkusit, kvůli úspoře jak odpadu, tak peněz, a také kvůli mykózám.

(upozornuji, že následující řádky jsou opravdu intimní, a napsány ve stylu toho, co mě vždy zajímalo ale nikde jsem nenašla)

Nastala ta chvíle - kamarádka ho vyzkoušela a neustále chválila, nadšení z ní přímo prýštilo, tak jsem ten maličký klenot zakoupila taky (protože mám za sebou dva porody, tak jsem volila větší velikost - ovšem jsou i menší a střední) a pak očekávala toužebně a v rozpacích, jinak příšerně nenáviděnou menstruaci.

Edit: Momentálně po třetím porodu, ze začátku jsem měla lehce obavy, menstruace přišla ihned po šestinedělí i přes plné kojení. Pomalu jsem se ke kalíšku vrátila a nemůžu si vynachválit.

Křeče se nám dostavili, bolest hlavy také, nafouklé břicho, 4 kila navrh, chutě jako od celé roty, která týden nejedla, a prsa jak balony - ano už to je tady.. :D



Váhavě tedy u plotny vyvářím svůj kalíšek, jako dudlík, umyju ruce, pročtu ruský návod.. :D Ještě, že obsahuje obrázky, a jdu tu srandu zavést.

První zavedení z kterého jsem měla maximální hrůzu mě překvapilo - šlo to jako nic (kalíšek podle návodu ohnete a zavedete) - řekla bych, že mnohem lépe jak s tamponem na začátku menzesu. Kalíšek končí jakousi tyčinkou a tak jsem ihned poté lehce panikařila, že se ta věc někde ve mě ztratí.. :D

Nicméně se neztratí - pěkně sedne kam má a vůbec o něm nevíte - zavádění příjemnější jak u tamponu, a pak jsem šla na první vyndání. Zalezla jsem si na to do koupelny a v rozpacích vyhledala onu tyčinku, jenž jen lehounce trčí, zatáhnu (musí se lehce zabrat, pak se ozve takové "plum" a kalíšek vyjede) nemusíte se bát, že by se nějak vyndáváním převrhl a vytekl (pokud ho nemáte dlouho). Opět tedy - naprosto v pohodě, vyndám, vypláchnu horkou vodou, umeju ruce, zavedu a jdu.. :) (spoustu holek vyprávělo, že mají potřebu si cancourek ustřihnout, protože jim "překáží" při chůzi)

První dny menstruace byl vždycky problém s tím jít cokoliv dělat, téměř jsem seděla doma na zadku abych nemusela nikam chodit, menstruaci mám opravdu hodně silnou a jsem nucena používat jak vložky tak tampony pro větší bezpečí a i tak vše co hodinu měním. Ted jsem to riskla a odešla na procházku a byla v klidu jak nikdy.. :)

A aby toho nebylo málo, večer jsem vyběhla a zaběhla si krásných 14,5km, venku jsem byla cca 2 hodiny a vše v pořádku. Jindy mě u běhu vyloženě tlačil tampon a během se posouval níže - u vložky jsem zase měla nepříjemný pocit. S kalíškem nic necítíte, žádný pohyb uvnitř, žádný špatný pocit, paráda. :)

Můj kalíšek
Pak přišla první noc a já si řekla, že to taky prubnu. V noci musím vstávat, jinak to prostě nejde. Tahle noc byla v klidu a v pohodě, ráno jsem vstala, zalezla do koupelny a opětovná paráda.

Určitě si pořídím kalíšky dva, pokud si budete muset vyměnit kalíšky někde, kde nemůžete do koupelny o samotě (nebo k umyvadlu), bude lepší si prostě ten jeden na chvíli šoupnout do sáčku a vypláchnout až všichni zmizí. Anebo v těchto chvílích používat klasické pomůcky. Nicméně si troufám říci, že kalíšek vydrží opravdu dlouho.

Nicméně, co jsem pročítala recenze dalších holek, tak mnoho používá pet lahev s vodou na záchodě a vymývá přímo tam, já tedy asi zůstanu u koupelny, pokud budu doma.. :)

Na dezinfekci jsem si pořídila dezinfekční sprej na erotické pomůcky. Co je taky příjemný, je, že u vložky se občas objevuje zápach - když je horko a krev se rozkládá, i když nám veselí tvůrci vypráví o nulovém zápachu, pocitu pohody, všichni u toho zpívají, nosí zásadně bílé gatě, a otáčí se kolem stromu. Tady je to naprosto bez problémů.

Co je bomba je, že se většinou slibuje, že by měl zabránit mykotickým potížím - s čímž se občas potýkám, právě po ukončení menstruace.

Dále určitě finanční nároky. Pořízení kalíšku vás vyjde na cca 500,- plus nějaká dezinfekce - např- český výrobce Yuuki, kalíšek dodává i s dezinfekční krabičkou.

Taky odpadá neustálé myšlení na propriety, mít u sebe vložky, tampony a obří zásobu doma.

Cítím se fakt svobodně a perfektně, navíc se nestydím před mužem a nemusím konečně spát v tomto období v trenkách navíc, nebo pyžamu, stačí mi kalhotky.. :)

Za mě hurá, hurá, že já do toho nešla dříve, především u sportu mě kalíšek moc potěšil.. :)

Anet

EDIT: Zkouška proběhla téměř 6 měsíců (pak jsem otěhotněla), vše probíhá stále perfektně, mykózy zmizely, dokonce jsem zkoušela i do bazénu a vše v pohodě. Několik kamarádek na základě recenze koupilo taky a psaly mi, že už nikdy nechtějí jinak :)

4 komentáře:

  1. Jé kalíšek. Já tuhle parádu používám už roky a divím se všem, co ne, jen z důvodu, že si myslí, že je to něco odporného. Já se s tím navyváděla už blbin.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já si klepu fakt na čelo, čeho jsem se pořád bála.. :D

      Vymazat
  2. Skvele napsano a opravdu vse,co mi vrtalo hlavou,ale holky,ja k tomu mam porad jakysi prapoduvny odpor...navic menstruaci mam slabounkou,pouzivam i po porodu,4 kyretazich po nem a po rozriznuti srostleho delozniho hrdla, jen tampony vel.mini,normal jen opravdu vyjimecne. Tak si porad rikam,jestli to ma smysl,ackoli mykozy jsou desny a uz pul roku beru prasek mesicne,jak jsem na ne moc trpela,ale ted dobry. Proste o nem sice uvazuju,ale nejak se nemuzu odhodlat...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dneska hodně holky psaly různé dojmy - i ty se slabou menstruací, ty většinou psaly, že mění jen ráno a večer ve sprše a že jsou maximálně spokojený.. Já jsem strašně nadšená, protože s tím jak jsem měla vždy problémy, chodím ven s dětma a netahám je co půl hodiny pro jistotu domů.. :D A co se objevuje nejčastěji je asi, že všem úplně zmizely záněty atd. a užívají i víc jak 5 let některé holky.

      Vymazat