neděle 21. února 2016

Batáty s kozím sýrem - včetně kcal/kj

Krásný den,

máte hlad? A co třeba zkusit něco, co jste nikdy neochutnali? Batáty? Kozí sýr? Já jsem osobně batáty jedla pouze jednou a hrozně mě zklamaly, ale i tady jde o přípravu. Kamarádka Illu si je ale nedávno dělala k obědu. K svačině, nebo druhému obědu, ona taky pořád jí a ochutnává :D Tak jsem jí požádala o recept a opětovně i o super fotečku.

Tak co budete potřebovat na tu dobrotu?

RECEPT
1porce

Batáty 2kusy cca 200g (pro neznalé: druh tropické rostliny známé jako sladké brambory)
Vejce 1kus
Kozí sýr 50g
Cheddar sýr/případně jakýkoliv co máme po ruce na posyp cca 20g( minule jsme si napsali, že chedarový typ sýru je nejlepší na zapékání)
Anglická slanina/případně jakákoliv jiná šunka na posyp - 1plátek
Sůl
Pepř

POSTUP

Nejdříve si batáty omyjeme, to je taková ta klasika v přípravě :) Dáme je vařit ve slupce. Není je třeba solit, po 25minutách je otestujeme píchnutím, nemusí býti úplně měkké. Pokud se nám zdají tak akorát, vyndáme a necháme chvíli zchladnout. Po vychladnutí je rozkrojíme a vydlabeme, pokud se nám "batáta" lehce rozvařila, dáme pozor abychom jí nevydlabávali až do krajů. Vydlabaný vnitřek si dáme do mističky, přidáme sůl, pepř, kozí sýr a vajíčka (jež jsou tu použity jako pojidlo).

Promícháme a naplníme jimi batáty. Na vrch přidáme nadrobno pokrájenou slaninu/šunku a přistrouháme sýr. Dáme zapéci do předehřáté trouby na 15minut a pečeme při 200 stupních. Opětovně platí, že respektujeme zkušenosti s vlastní troubou.

V závěru si už plníme jen bříšek :)

Výživové hodnoty v kcal/kj (neuváděny sacharidy, bílkoviny a tuky - pouze na 1porci)
uváděna odlehčená forma bez cheddaru a anglické slaniny (v případě jejich použití si přičteme 59kcal/227kj)

Batáty 200g - 172kcal/720kj
Vejce 1ks - 76kcal/316kj
Kozí sýr 50g - 72kcal/301kj
Sýr 30% 20g - 53kcal/220kj
Vysokoprocentní šunka 1plátek - 10kcal/42kj

Celkem na porci - 382kcal/1599kj (sacharidy 31g, bílkoviny 34g, tuky 14g)

Vaše Anet a Illu