čtvrtek 15. září 2016

Recenze - Příručka dámy v běhu - Ruth Fieldová

Krásný den,

tak je to tady, konečně trochu volných chvilek po porodu a možnost se začíst taky do něčeho jiného, než jen do knih o jídle. Žravá mě pomalu opouští a chce to návrat do formy a ted nemyslím do té na pečení.

Miluju běh, nejsem běžkyně, jsem stále spíš cupitálek, ale zoufale jsem se těšila, až prvně vyběhnu. Když jsem po šestinedělí prvně vyklusla, chtělo se mi samou radostí brečet. Hormony bláznily a pak přišlo to strašně náročné k uzoufání děsivé trápení, že to nejde tak jak bych potřebovala.

Co mi dodalo motivaci jít do toho opět naplno?

Originální popisek knihy: "Seznamte se s doktorkou Nesmlouvavou, která vám poradí, jak na to…
Vyzkoušela jste už stovky diet a nějak se vám pořád nedaří zhubnout? Nerada se potíte v posilovně, kde všichni okukují vaše tělo, které má k ideálu pořádně daleko? Vidíte při pohledu do zrcadla bledou, neduživou osobu bez stopy sex-appealu? Připadáte si apatická, bez elánu a jiskry? Máte pocit, že vám v životě něco chybí? Pak je tato kniha určena právě vám! Přináší návod, jak můžete zhubnout jednou provždy a přitom se netrápit žádnými sadistickými dietami a navíc ještě získat energii, která vám v životě možná chybí. Stačí jen začít běhat. Nepotřebujete žádné drahé vybavení, nemusíte se vláčet přes celé město do tělocvičny a výsledky se dostaví v nejkratším možném čase. Navíc běhání přináší i spoustu vedlejších výhod, zdravý spánek, dobrou náladu a taky schopnost lépe překonávat všechny životní strázně."

Kdo je autorka knihy Ruth Fieldová?
Ruth není žádný fitness trenér, který by působil profesionálně. Je to nadšená běžkyně a vystudovaná právnička, která se v době kdy čekala dvojčata, užírala tím, že nesmí běhat. Napsala alespon knížku pro nás všechny, co jsme v období, kdy běhat můžeme. Napsala jí s humorem a velice lehce, nemálo z nás se v ní pozná.

OBSAH KNIHY
K tomuhle je třeba si opravdu sednout, protože hned od začátku budete sbírat bradu ze země. Nikdo a především Ruth se s vámi nemazlí a řekne vám to "na plnou hubu". Neříká vám, že celé to martyrium s hubnutím je snadné, naopak, pěkně natvrdo vám řekne jak těžké a náročné to je, jak vás to bude bolet a co všechno vás může potkat, včetně motivačních kolapsů.

Knížka má nejdřív přehledný obsah a pak už se vrháme na SLIB. Jaký? Na začátku knížky se musíte přímo podepsat pod to, že jste "TLUSTÁ KRÁVA" a konečně s tím hodláte něco dělat.

Najdete zde šest kroků jak se dopracovat k tomu stát se běžkyní. Obsahuje spoustu cenných rad, které vám málokde dají, jednou z nich třeba je, že nemáte hned ze začátku cvičit s kámoškou, běhat s ní, či cokoliv, pokud není opravdu správně naladěná, také s tím zatočit, vždy vás spíše strhne dolů, protože jí se nechce a chce po vás nakopnutí, ale už nechápe, že i vy to nakopnutí potřebujete a tohle vám opravdu nepřidává na kráse.

"MIMOŘÁDNÝCH VÝSLEDKŮ LZE DOSÁHNOUT POUZE MIMOŘÁDNÝM ÚSÍLÍM. VYJÍMKY NEEXISTUJÍ." (citace z knihy)

Knížka je jak pro naprosté začátečníky, tak i pro ty pokročilé, protože po chvilce čtení vás Ruth požene k tomu, abyste bud hned nazula tenisky a šla běhat, nebo jste četla dál.

Knížka je rozdělená na tři části:
BĚHÁNÍ
JÍDLO
A CO DÁL?

Nejdříve se musíte naučit běhat, musíte se v sobě naučit objevit to kouzlo běhu. Čím déle jsem knížku četla, tím více jsem si vybavovala rozhovor s jednou kamarádkou, také mimochodem mámou od tří dětí, vyprávěla mi kdysi naprosto unešená o jakési knize, která přináší neuvěřitelný návod na to, jak začít běhat, že to funguje, že je nadšená a přitom to vypline naprosto přirozeně. A když jsem došla do fáze, kde jsem se začetla do podrobného 8 týdenního plánu, věděla jsem, že je to přesně to ono, co potřebuje každý notorický začátečník.

Je naprosto jedno jestli vážíte 60, 90 nebo 120 kilogramů, tahle knížka je VÁŽNĚ pro všechny.

Ve druhé fázi se dostáváme k jídlu, tuto část bych brala trošku s rezervou, protože zde se vše velmi rychle vyvíjí ale i tak je poznatkem číslo jedna, jen jeden jediný: "BĚH JE VAŠE DIETA."

Tady je také spoustu cenných myšlenek, určitě to znáte vy všechny, nemáte něco ráda a tak se vám do toho nechce ale: "Já si taky v duchu neříkám: "Mňám, nejradši ze všeho bych si teď dala další sklenku kohoutkové vody!"" (citace z knihy)

Pak už si povíme, něco o zranění, také o výběru bot, o tom co je to motivační kolaps, jak se s ním vyrovnat. Knížka se vás snaží motivovat a na rovinu vám servíruje jednu vaší lež za druhou, máte těžkou kostru, nemáte něco ráda, cvičit půjdete, až něco zhubnete. V neposlední řadě také upozornuje na to, že číst některé řádky je pro silnější povahy, nebo pro tu z nás, co opravdu potřebuje bič.

Kniha je proložena emailovou korespondencí s lidmi, které Doktorka Nesmlouvavá (toto oslovení mi upřímně docela vadilo, neopakuje se ale moc často) přemluvila k běhu a nakonec se z nich stali zapálení běžci. Také vás upozorní na to, že není dobré, když už začnete mlít stále dokola se všemi svými známými jen o běhu a pohybu, stanete se pak otravnými.

Dílo je perfektní v plnění účelu a nejednou se u něho zamyslíte: Znáte někoho, kdo by běhal a byl by to morous a nedařilo se mu? Nebudu prozrazovat samotné tajemství, které v knížce je, jak se dostat do tempa a už nikdy nepolevit. Přeci jen jí napsala matka a tak zde můžete najít i rady jak postupovat s během po porodu.

Na konci pak naleznete běhání pro pokročilé a trénink na 8týdnů abyste uběhla svou první desítku. Běžecký deník pro vaše zápisky, odkazy (upravené pro potřeby českých občanů) na koupi obuvi, případně běžecké stránky.

A když se dostanete až na konec, naleznete playlist pro běžce. Ve zkratce, tuhle pecka knížku MUSÍTE MÍT, pokud nemáte dostatek motivace a pokud potřebujete opravdu začít.

Anebo vám stačí tři body, které se opakují neustále: BĚHEJTE, PIJTE VÍC VODY, JEZTE MÍŇ SAJRAJTU!

Anet

Knihu zakoupíte např. zde: https://www.jota.cz/prirucka-damy-v-behu

Ukázka:
Tentokráte netradičně - důkaz místo slibů, že to opravdu funguje.

https://www.instagram.com/p/BKB22RsA44T/?taken-by=anetka_kvikovy_koralky

Žádné komentáře:

Okomentovat