čtvrtek 7. září 2017

Recenze - Rawmania - Barbora Karchová

Krásný den,

dlouho, předlouho koketuji s myšlenkou udělat si týden ve stylu RAW (více o tomto druhu stravování níže). Ačkoliv jsem byla i v několika skupinách na facebooku, vždy jsem došla k názoru, že všeho moc škodí a některým z toho spíše už hráblo. Myšlenka ale na takový RAW dezert mi zůstala v hlavě, časem jsem i něco vyzkoušela - však takové smoothie si udělá kdekdo, nebo báječné drobné cukroví a zákusky, to jsou takové mňamky, že kam se hrabe vařené.

Hledat ale recepty, kde opravdu najdu přesně to, co chci, mi přišlo zdlouhavé, a tak mám na stole tuhle výjimečnou publikaci:

Originální popisek knihy: "ajímáte se o zdravou výživu? Pak víte, že raw strava není trendem, který odezní, a že rozhodně není jednotvárná a nudná. Poznejte ta nejlepší jídla, která si tím, že neprošla tepelnou úpravou, zachovala cenné živiny obsažené v ingrediencích. Vytvořte si podle úspěšné blogerky Barbory Karchové z webu Rawmania lahodné dorty, pohádkově jemné dipy, křupavé slané zobání na večer nebo osvěžující polévky. Sladké i slané, svěží i hutné, ale vždycky chutné!"

KDO JE AUTORKA KNIHY?
Bára je především strašně krásná žena, a to říkám sama jako žena, má nádherné oči a možná, že je to především tou živou stravou, že vypadá velmi energicky. Je zakladatelkou Rawmanie, blogu, jež má velký úspěch a těší se stále větší oblibě. Společně se svým přítelem, který má na starost samotný web pořádají workshopy a kurzy na téma živého stravování.  Mimo jiné je autorkou také několika ebooků, které najdete na webu (např. Snídanové RAW recepty, nebo Zdravé mlsání na Vánoce)

https://rawmania.cz/knihy/item/435-e-book-snidanove-raw-recepty
Najdete je také na instagramu: https://www.instagram.com/rawmania.cz/

OBSAH KNIHY
Hned po vybalení z balíčku mě překvapí její velikost, to je tak, když knihy více objednáváte a neosaháváte. Překvapení to ale bylo příjemné, protože hned první dojem je především ten, že tohle je ta správná kniha i jako dárek.

Už při listování knihou jsem tušila, že tohle bude jedna z těch "kuchařek" odkud vyzkouším spoustu věcí a hned na startu popisu toho, co kniha obsahuje, vás musím upozornit, že je to neskutečně snadné - a to byl pro mne doslova šok, já si vždy myslela, že je to hotová alchymie.

Hned na začátku začneme děkovačkou, tady Bára děkuje především svým přátelům, kteří ochotni ochutnávali a pomáhali s pořizováním snímků.

Pak už nás čeká velmi lákavý a obsáhlý obsah. Úvodník, kde se vlastně dozvíme nějaké informace o samotné autorce, v trochu jiném stylu, než jsme zvyklý, sama o sobě říká, že není 100% RAW, ale že se snaží jíst kvalitně a intuitivně.

Protože je to knížka, tak velmi kvituji, že se i něco dočtete a informací je tu požehnaně, včetně příběhu "Rawmánie", která vznikla v roce 2014 jako blogová stránka, která si v neskutečně krátkém čase získala i titul za druhé místo v kategorii Objev roku (v blogové sféře).

ZAČÍNÁME
- tady se dozvíte o čem vlastně RAW FOOD je, z čeho vychází (veganství), jak postupovat, jaká jsou pravidla (vše se může dostat max ke 45 stupnům, někde se uvádí 42 stupnů)
- jak přistupovat k tomuto stravování
- jestli může přijít detox a jak tělo může reagovat, případně jak dlouho to bude trvat

NÁKUP
- povídání o tom, zda jsou třeba zázračné a příliš drahé přístroje a vlastně i vysvětlení, že to jde i bez nich
- něco málo o kombinacích potravin
- na co si dát pozor
- nebo třeba rada, že ořechy a semena bychom měli vždy namáčet
- vzorový nákupní lístek

JAK NA TO
- vysvětlení jak na dorty, těsta, korpusy, krémy, sušené recepty, sladidla a mléka

Ted už se dostáváme k samotným receptům a je to panečku pestrobarevná jízda, krásné a střízlivě vytvořené fotky, které nic přehnaně nezkrášlují a věřím, že takto jídla vypadají i když je připraví naprostý amatér, to vždy přidá nám začátečníkům trochu více odvahy, protože nemáme hrůzu z toho, že to prostě nezvládnem a na talíř položíme nevzhlednou hmotu. I obálka je opravdu nádherná a sladění barev je dokonalé pro oko.

Co tam tedy máme?

SNÍDANOVÉ KAŠE
Každý snídá, tedy většina lidí snídá a tady si můžete vyzkoušet recept třeba na kaši "Kešu v karamelu" a mnohé další.

NÁPOJE
Samotná kapitola kde má nejvíce prostoru právě smoothie, které je vlastně v RAW stravování nejvíce známé a většina lidí si představí právě toto (troufám si tvrdit). Najdete zde většinou zelená ale i ovocná, vanilkový proteinák anebo pecku, kterou jsem měla k snídani "ARAŠÍDOVÉ SMOOTHIE".
Pak také třeba rostlinná mléka, tam jsem už zběhlá, protože nejmenší syn má alergii na bílkovinu kravského mléka, a tedy třeba mandlové mléko u nás jede ve velkém. (a jak jsem se kdysi přípravy doma bála)

SVAČINKY
Kokosky, kuličky, ořechová granola nebo třeba pudinky.

POLÉVKY
Myslíte, že vás taková polévka nezahřeje? Kdeže, stačí přidat špetka chilli, a ještě podpoříte metabolismus.

SALÁTY
Netradiční saláty ve stylu toho s borůvkami a brokolicí, nebo zelený salát s tahini dresinkem.

KREKRY A TORTILLY
Tady už je třeba sušení v troubě, nebo v sušičce, ale ta papriková tortilla vypadá skvěle lákavě. My jsme doma vyzkoušeli na svačinu "Zeleninový wrap" (je vlastně jen balen v ledovém salátu). Pak to jsou pizza krekry, rajčatové krekry nebo třeba chleba.

SÝRY A DIPY
Věděli jste, že si můžete z droždí a makadamových ořechů udělat sýr?

DEZERTY
Oslní švestková kapsa, cupcakes nebo třeba sušené palačinky.

DORTY
Luxusně vyhlížející karamelový dortík nebo třeba hromada zmrzlin.

NĚCO NA ZUB
Tady už jen něco k televizi, nakládaný květák nebo brokolice, případně pokud je libo kapustové či cuketové chipsy.

Než zaklapnete knihu, můžete si přečíst informace o zásadách zdravého stravování, klasicky se jedná o nestresování se, o tom mít se rádi atd.

Nechybí ani rady o tom, jak reagovat na okolí, které se vysmívá, nebo klade neskutečně záludné dotazy.

JE POTŘEBA NĚCO EXTRA?
Krom času, někde u sušení potřebujete i 12-14hodin, vlastně není potřeba skoro nic, některé recepty jsou neskutečně rychle hotové, na svačiny je to výborná věc, ve většině receptů je vše snadno k sehnání, nic podivného zde nenajdete, jediné s čím jsem se setkala je občasné použití MESQUITE, což je výživný prášek, který zastupuje sladidlo s jemnou ořechovou chutí, obsahuje vysoký podíl aminokyselin a patří mezi superpotraviny. Také má vysoký podíl bílkovin.

Asi se nestane zázrak a nepřestanu jíst potraviny, které mám ráda, ale oživím jídelníček, spoustu těch receptů je totiž nesmírně lákavých a snadných.

Pokud chcete někoho z rodiny nebo přátel potěšit, není nic snazšího, než pořídit tuto knihu, dá se sehnat i za neskutečných 208,- : třeba ZDE

Anet

Ukázka:

Žádné komentáře:

Okomentovat