sobota 16. prosince 2017

Recenze - Rok ve Svatojánu - Eva Francová

Krásný den,

ještě v ten předvánoční čas si dáme nějaký z tipů na dárky. Jistě totiž máte babičku, tetičku, či maminku a tchýni, které milují bylinky, zahrádku, stromy a když nasají jarní vzduch, z fleku vám vyjmenují, co kde zrovna kvete a pučí.

Že i o tomhle je knížka?

Originální popisek knihy: "Prožijte neobyčejný rok s Evou Francovou, oblíbenou Kuchařkou ze Svatojánu! Naučíte se připravovat chutná a zdravá jídla podle netradičních receptů. Seznámíte se s prastarými zvyky a rituály, které můžete dělat při slunovratu, rovnodennosti nebo na Hromnice. A poznáte zázračné účinky bylin, jejich použití při domácím léčení, v kuchyni a také v přívětivé domácí magii. Souzněním s přírodou, zvířaty i celou zemí získáte pocit harmonie a spokojenosti."

Kdo je autorka knihy?
Česká sochařka a foodblogerka populárního blogu "Kuchařka ze Svatojánu". Blog nakonec dostal i tištěnou formu, v nakladatelství MOTTO začaly vycházet knihy se Svatojánskou tématikou v kuchyni. Autorka a občasná fotografka, milovnice všeho živého a spřízněného se zemí, žije ve Svatojánském Újezdu nedaleko Jičína.

OBSAH KNIHY
Občas ráda vyzkouším něco naprosto jiného, než jsem zvyklá číst, bud je to výhra anebo jsem se zkrátka netrefila. Strašně moc mě lákalo přečíst si něco o bylinkách, protože sem tam u maminky manžela prohlížím staré časopisy Receptářů a kolikrát jsou články zahaleny tajemstvím, takovou domáckou pohodou. Stejně tak je na tom tahle knížka.

Na začátku máme úvod a hned ten nás uvede trochu zpátky, dozvídáme se, že roční období nebyli vždy čtyři ale dokonce osm. Naleznete zde vysvětlení, proč tomu tak bylo a jednotlivá data (to kdybyste si třeba chtěli udělat své nějaké malé rodinné zápisky do kalendáře).

Pak už je kniha rozdělena do čtyř ročních období, tak jak je známe.

- JARO
- LÉTO
- PODZIM
- ZIMA

V každém období se dozvíte něco o bylinkách té dané sezóny a také o svátcích, které v tomto období známe ale také pro nás zase až tak známé nejsou. Vyprávění působí, jako byste si někde u krbu a šálku bylinkového čaje povídali, je to nenucené a spoustu informací jen tak někde nenajdete.

Každá kapitola pak disponuje recepty obsahující bylinky v odbodí, tedy jíte sezonně, a to se dneska nosí.

Na jaře si popovídáte s Evou o Valpuržině noci, povykládáte si o božstvech, dozvíte se něco dalšího od jiných autorů skrze citace. Zjistíte, jak neskutečně úžasná je kopřiva nebo sedmikráska a pochutnáte si na polentě s houbovou omáčkou.

V létě přijde Svatojánská noc a rozhýbe nám celé tělo. Byty nám provoní levandule, protože období jara a léta je období kdy se věnujeme domovu. Poznáme mnohem více tajemství máty a tymiánu, nebo třeba meduňky a pochutnáme si nejen na receptech s borůvkama ale třeba také na kokosovém dortíku s blumami.

Na podzim pak uklízíme a měli bychom se více soustředit na rodinu. Neskutečná kapitola o jabloních vás nadchne, protože tak obrovsky všestranně využitelné jablko, a přitom tak obyčejné, vás dostane prostě do kolen. Ihned jsem běžela a nakoupila fůru jablíček, protože to je v podstatě všelék. Nechybí ale ani šípek či jeřáb. Popovídáme si o Herfestu nebo o Semhainu a slavnosti všech svatých.

V zimě nás pak bude doprovázet vyprávění o adventu. Ani tady nám nechybí bylinky, kostival, konopí nebo třeba pelyněk a krouhané zelí. Přijdou oslavy nového roku a Hromnice. Zahřeje nás originální recept na cibuli na víně s bramborovo mrkvovou kaší. Vypadá to velice jednoduše.

Samotný závěr knihy pak patří využití bylin na různá onemocnění od akné, přes kašel a cukrovku, až k pomocníkům u kojení, nebo zmírnění menstruačních bolestí, případně čím řešit nadýmání.

Ke knize patří tradiční ilustrace a krásné nikterak moderní fotografie, které dýchají domovem. Pro mne tato kniha zase až tak není, z bylinek používám ve větším množství tak možná kontryhel, mátu, heřmánek a nějakou směs při nachlazení, babičky a maminky si podle mého ale budou s touto knížkou vískat, jestli je téma jen trochu zajímá.

Na dlouhé zimní večery, kdy chcete najít zase o kousek víc využití pro vaší oblíbenou bylinu, je tato knížka to pravé.


Anet

Ukázka:
Zdroj ukázky: kucharkazesvatojanu.blogspot.coz

Žádné komentáře:

Okomentovat