pátek 9. února 2018

Recenze - Lagom - Niki Brantmarková

Krásný den,

možná jste už zaznamenali válku dvou světů: HYGGE a LAGOM. Jedni ze světa Ikea nábytku a druzí ze světa kostiček Lego. Oba národy vlastně něco spojuje, pokud ze země nepocházíte, těžko tato slova pochopíte a nejen to, oba národy si rádi staví, at malé kostičky, nebo nábytek.

Strašně mě zajímalo, o co v těchto knihách vlastně jde, a protože jsem nechtěla nic zase až tak profláklého, zvolila jsem LAGOM.

Originální popisek knihy: ""Stačí pár drobných změn v každodenním rytmu a získáte čas na věci, které jsou pro vás v životě nejcennější."
Lagom, švédské slovo, které znamená ani moc, ani málo, nebo také všeho s mírou. Zkrátka akorát. Lagom není jen obyčejné slovo, je to životní styl. Představuje filozofii, jež prostupuje všechny sféry života - promítá se do života, partnerských vztahů, práce, výchovy dětí a také do  vztahu k přírodě. Lagom vás naučí nacházet potěšení a krásu ve zdánlivě jednoduchých věcech. Zjistíte, že k vychutnávání radostí života nepotřebujete přepychové kulisy. Když budete vědomě usilovat o větší klid a rovnováhu,začnete nacházet dokonalost v nedokonalosti, zvolníte a získáte to nejvzácnější - čas pro sebe i své blízké."

Kdo je autorka knihy?
Niky je blogerka věnující se bytovému a interiérovému designu. Pochází z Londýna a před deset lety se odstěhovala s manželem do Švédska. Žije s ním a se dvěma dcerami v domu u moře v jihošvédském Skane.

OBSAH KNIHY
Svět zamořily fotky na téma. Když šoupnete výraz do googlu, hned jste pohlceni svíčkama, oblečením, tlustými punčocháči, fíkusy (haha), přírodními materiály a koberečky.

Knížka je plná tlumených barev, obrázků, fotografií. Vypadá spíše jako moc pěkně uspořádaný deník někoho, kdo si potřeboval uspořádat svůj vlastní život a potřeboval být trochu skromnější. Čím víc jsem četla, tím víc jsem si připadala, že svůj LAGOM už dávno žiju.

- Co je vlastně Lagom?
- Lagom v osobním životě.
- Lagom v rodině a vztazích.
- Lagom v širokém kontextu.
- Návody, recepty a další.

Lagom styl používá spoustu koberečků, svíček, a to se u nás najde v hojné míře, co u nás naopak chybí jsou květiny, ale to je čistě z praktických důvodů. Lagom je také zouvání se, než k někomu vlezete do bytu, a světe div se, takovýhle "tak akorát" máme my Češi doma skoro všichni.

Na jednu stranu si u čtení přijdete trochu naštvaní, řeči o společných obědech a o cvičení, jízdě na kole do práce, to opravdu nelze ve všech končinách. Navíc se to žvaní někomu, kdo pracuje v kanclu a má na takovéhle sranda věci prostor, většina z fabrik si v "tak akorát" stylu, svůj pracovní čas nevychutná i kdyby chtěli.

Je to tak trochu příručka pro bezradné, pro ty, co potřebují popostrčit a ukázat směr svého života. Pro ty, co se vznáší na obláčku a mají trochu bohémský život. Některé rady jsou moc hezké, například ta s utříděním šatníku ale nemůžu se zbavit dojmu z toho, že tohle jsem už několikrát četla. Rada, když prší, vem si deštník, se může zdát až provokací.

Můžeme závidět severské poklidné životy, kde se nemusí zamykat domy a sousedi se sesedávají společně v pátek u televize. či prožívají svou "fiku".

Na druhou stranu i z fotografií pod daným slovem je vše tlumené, bez šmrncu, bez vášně, bez špetky originality, vše je v odstínech "šedavé" ztrácí se jako myška. Působí to trochu mdle v tom světě minimalismu.

Několik rad by si ale i náš národ měl vzít k srdci. Například, že příroda je štědrá, ale že bychom z ní měli čerpat jen to, co opravdu potřebujeme, neodnášet metráky hub, jen protože rostou, ale už vlastně nevíme, co s nimi. Ve spoustě věcí, bychom se měli naučit žít LAGOM - "tak akorát".

Pokud máte kolem sebe někoho, kdo nemá vnitřní klid, honí se za tím, že mu utečou různé události, že prošvihne různé akce, že žije jen na pokraji syndromu FoMo, měl by si takovou knihu přečíst. A jestli máte rádi kakaíčko s marshmallows, knížku kupte, zasedněte ke krbu a přečtěte si jí třeba s partou přátel nahlas.

Možná jsem právě ten uspěchaný typ plný vášní, který by potřeboval zabrzdit, kdo ví.

Anet

ZDE KOUPÍM KNIHU

S online peněženkou "Tipli" dostanete z eshopu Albatros media 4% z nákupu zpět: https://www.tipli.cz/p/233964

Ukázka:


Žádné komentáře:

Okomentovat