úterý 26. června 2018

Nesuď podle talíře!

Upozornění: Článek obsahuje několik vulgárnějších výrazů, prosím tedy čtenáře do 18 let, aby zvážili, zda chtějí číst dál. Slova jsem zachovala pro autenticitu svého rozhořčení.

Krásný den,

rozmohl se nám tu takový nešvar, není to slovíčko "prcat", které používá i Šebková ale jsou to posudky náhledů do našich talířů.

Celkem se to rozjelo, každý fotíme co jíme, co pijeme, hážeme k tomu hashtagy, sdílíme to s přáteli i nepřáteli, vzájemně se motivujeme co jíst. Někdy mám z dotazů ve stylu: "Hodte mi tipy na svačiny. Mám to takový pořád stejný." pocit, že se dotyční chystají jíst až do konce svého života pořád něco jiného a nového. Musím podotknout, že to bohužel tak nebude.

Lidi mají sdílené jídlo moc rádi, komentují, lajkují a nezapomínají řešit, co na talíři vidí.

"Ty vole, jahoda!" "Teda dvě jahody!" "No a s jogurtem? Ti to v tom břiše nakvasí a shnije!" (nehledě na to, že v jahodě nejsou bílkoviny, že)

"Ty vole, no to je hlad!" "Mega hlad!" "To jíte tak málo?" (samozřejmě, určitě věříte tomu, že je to vše, co za celý den sníme, protože jakmile je to na fotce, tak je to směroplatné, jak by řekla Máňa)

"No tak to je porce, to bych měla na dva dny." (ale tak určitě)


Ve fitness skupinách se dozvíte kde co, třeba to, že lidi, ta prasata, jedí slepičí menstruaci! No věřili byste tomu? Vejce jsou fuj. Ještě, že to pak někdo uvede na pravou míru. Tedy, že jíme slepičí ovulaci, to je pak hned jednomu dobře na duchu.

Nežerte vy blbci lepek! Nežerte cukr a nežerte ani tuk! Ale nezapomínejte na to, že jíte MÁLO!

"Ježišmarjáááá, ty jíš vločky? Se nediv, že seš tlustá, ty se používají pro výkrm prasat!"

Být vámi, nejím ani zeleninu, v zimě je dovážená a uměle vyhnaná, bez chuti, nadopovaná, v létě přebujelá a předražená a stejně není lokální. Stejně tak ovoce, to zase hnije v tom žaludku. Vážně? Jaké asi tak má pH prostředí žaludku?

Mléčné výrobky způsobí nafouklé břicho, kolik asi tak paní snědla toho tvarohu? COŽE CELEJ? No to bych praskla. No nene jen půlku? NO TO JE HLAD!

Jakej cukr je ten správnej cukr? Třtinový? Bílý? Co třeba nějaká sladidla? Nebo umělé náhražky sladké chuti? POŘÁD JE TO CUKR! Stejně jako blondýna bude pořád blondýna i když si obarví vlasy na zeleno. Bude to jen obarvená blondýna.

Přijde to jen mě, nebo se lidi naprosto zbláznili? Proč každej řeší, co máte na talíři? Jestli je tam hodně bílkovin, málo tuku, moc sacharidů? Do psí díry, co když to dotyčnému vyhovuje?

Fůůůj chleba, fůůůj víno, fůůůůj JÍDLO!!!

Ty ještě nepiješ kámo vodu z Islandu? Cože? A nedýcháš vzduch dovežený v krabičkách z Nového Zélandu? To já piju jen vodu za 300,-, protože ta jediná je ta pravá (neva, že mi jí borec nalil z lahve od Rajecu).


Začínám z toho bláznit. Neřeknu, kdyby někdo fotil jídlo v Pekáči nebo v Kuřeti, nebo třeba že snídal celou Marlenku (jako ten dort) ale vážně? Vážně někomu, kdo nemá rád rýži a jako přílohu jí brambory a bulgur napíšeme a kde je rýže?

Víte, že se může stát, že těmahle vejšplechtama o tom, co kdo může a nemůže jen topíte pod kotel poruchám příjmu potravy? Hovno média a modelky ale i vy jste taky pořádný spouštěči a viníci!

Běžte a zamyslete se, pokud někdo nenapíše přesně, že chce poradit, nebo zhodnotit jídlo, neserte se mu do talíře, nevíte jak ten člověk vypadá, kolik váží, měří, co celé dny dělá, jestli není nemocný a jestli včera celou noc nehýřil a jedl jako čunče a potřebuje si napravit reputaci. Nezapomínejte i na ty stovky lidí, kteří jen sledují, nahlíží a jsou pak zmatení.

Chovejte se k sobě slušně, s pokorou, buďte ohleduplní - jsme národ závistivců a urejpanejch a věčně nespokojenejch lidí, změňme to.

Jo a nezapomeňte si koupit veganské boty, viděla jsem je někde ve slevě.

Anet

UPOZORNĚNÍ: Pokud křičíte, že protein je umělej a plnej chemie, zamyslete se nad těma sušenkama a pochutinama, co jste do sebe poslední roky cpali :)

Chcete inspiraci na nejhladovější talíře? Mrkněte se na můj instagram a další insta, které jsou inspirací i pro mne:
anetka_zdrava_krasna
kachnazkoci
terezas_diary
garden.and.kitchen
annamaderova

Záměrně je vybráno zastoupení masožravců, vegežravců a všehožravců :) Každý máme svůj vkus na hudbu, oblečení a určitě i v jídle. Na jednom se však jistě shodneme. Jezme skutečné a opravdové jídlo, bez polotovarů, rychlovek, náhražek, kila cukru a soli.

A pokud chcete dát základ svým dětem, pusťte je k sobě do kuchyně a naučte je si jídlo připravit a uvařit. Když totiž umíme vařit, nepotřebujeme kupovat rychlovky a hotovky. A hýbejme se :) S láskou.

Edit:
V článku se naráží na dva české filmy a to sice Šebková a Pelíšky a Máňa z Kulového blesku.

Žádné komentáře:

Okomentovat