pátek 13. července 2018

Recenze - Moje zahradní kuchařka - Sezónní recepty

Krásný den,

tak jsem tu zase po opravdu dlouhé době s kuchařkou. Není jich nikdy dost, inspirace na jídlo je možná ta nejvyhledávanější. Každý by rád věděl, co s touhle surovinou a s touhle a tamtou.

Zahrádkaření má i svůj jistý boom a komunitní zahrady rostou jako houby po dešti. Pojdme si tedy představit jednu ne úplně klasickou kuchařku, ale i tak velmi inspirativní.

Originální popisek knihy: "Ze zahrádky přímo na talíř
Sklízíte na své zahrádce jablka, cukety, bylinky a další chutné plody, ale chybí vám ty správné sezónní recepty? Nechte se zlákat tradičními i neobvyklými recepty. Vyzkoušejte pampeliškové želé, jahodové tiramisu, zmrzlinu z černého bezu. Nebo je libo rukolovo-bramborová polévka, tymiánový quiche či kaštanové mouse? Od jara do zimy budete vědět, co si ze své sklizně snadno připravit. Kromě receptů vám kniha nabízí informace o setbě, péči, sklizni, skladování a zpracování ovoce, zeleniny a bylinek ze zahrádky. Nechce se navíc inspirovat i tipy pro zdraví, zábavu, vaření i zahradničení s dětmi."

OBSAH KNIHY
Knížka je to pěkná, má všechny aspekty k tomu stát se vaší oblíbenou. Látkový proužek pro zapomnětlivé, papír pro čuňátka, aby šel snadno otřít a celkově pěkný formát.

Je líbivá i na pohled, žádné extrémně načančané fotografie ale i tak stále líbivé, střízlivé, decentní. Nepřipadáte si hned z kraje, že takhle to vaše jídlo (zahrádka) nebude nikdy vypadat.

Jdeme si zalistovat.

Nadchne vás pestrobarevný obsah a předmluva, kde se mluví o hospodárnosti a příznivcích zahrádkaření ale i o těch, co dneska hojně pěstují různé plody na balkóně. Já se řadím mezi ně, na balkoně mám rajčata, papriky, jahody a spoustu bylinek.

Dále už je klasicky kniha rozdělená na kapitoly, zde najdete čtyři. Každá pak má spoustu speciálních kapitol. S touhle knížkou už vlastně nic, co vám vyroste na zahradě nepřijde nazmar.

Jarní kuchyně
- asi největší kapitolou je "pařeniště"
- divoké bylinky a jak pěstovat houby na zahradě
- dresingy
- dále recepty jako glazovaná vodnice, recepty z medvědího česneku, květáku anebo pampelišky

Letní kuchyně
- vysoké záhony na saláty
- jedlé květy
- recepty např. na cuketové rosti, recepty z lichořeřišnice a musaka

Podzimní kuchyně
- jak pěstovat dýně na kompostu
- vinná réva
- recepty pak třeba na kuřátko s hrozny
- dále rozebíráme třeba cibuli, celer, artyčok, šípky

Zimní kuchyně
- kapusta, tuřín
- kedlubnové karbanátky
- řepa a čekanka

V závěru pak najdete velký přehled úrody, kdy co očekávat, kdy je to v největším rozpuku apod. Rozděleno na bylinky, ovoce a zeleninu.

Nechybí rejstřík, který ač se kniha obsahově nezdá tak bohatá je neskutečně nabitý vším možným a opravdu se vyřádí každý zahrádkář. Pokud třeba nevíte, co babičce, tetičce či tchýni k narozeninám, neprohloupíte.

Knihu koupíte např. zde: http://www.albatrosmedia.cz/tituly/43751063/moje-zahradni-kucharka/

Jak si užíváte léto?
Anet

Ukázka


Žádné komentáře:

Okomentovat