neděle 15. července 2018

Zásilka z Knihozemě - Malý Mikuláš, Příběh velryby Gerdy a Nikdyuš

Krásný den,

čtou Vaše děti? Čtete vy dětem? Naprosto upřímně přiznávám, že ne vždy se mi chce dětem číst, u nás je to spojené se spoustou hendikepů a také s rozdíly ve věku dětí, tedy ne vždy sáhnete po knize, kterou pochopí všichni a také je nadchne. Hromadné čtení se tedy moc často nekoná a čteme jednotlivě.

U nás se čtou především knihy s piktogramy např. Kocourek Matýsek a proto jsme byli naprosto šokovaní, když náš autík přijal četbu jedné z knih, která je ve výběru "Zásilky z Knihozemě".

Tak to vezmeme pěkně popořádku, nejdřív co je ona zmíněná Knihozem a pak která ta kniha měla takovou čarovnou moc.

V České republice vyjde každý rok zhruba dva tisíce nových knížek pro děti a je velmi těžké vybrat tu správnou. Albatros se tedy rozhodl představit projekt "Zásilka z Knihozemě", kde za vás vyberou vždy dvanáct nejlepších titulů. První zásilka dorazila v květnu roku 2018 a protože zájem je veliký, jistě se můžete těšit na další kousky.

Mezi tituly se objevil i Jo Nesbo, J. K. Rowling a další známý i méně známý autoři. Knihy jsou vybrány tak, aby potěšily veškeré čtenáře. Tedy je v zastoupení jak komiks, dobrodružství, tak i náročnější četba ve věkovém rozpětí 3 - 15 let.

V Knihozemi to ale vzali od podlahy, a tak zásilka dorazila do všech dětských domovů a do některých neziskových organizací, aby potěšila co nejvíce dětí. A my se ted podíváme, co se objevilo u nás doma.

MALÝ MIKULÁŠ: SEMPÉ a GOSCINNY
Málokdo asi nikdy neslyšel o Mikulášovi, první světlo světa spatřil totiž už v roce 1955 a to je pořádný časový úsek. Většinou jsme se s ním mohli setkat v příbězích v knihách, ale ted je tu naprosto prvně vydaný komiks, v kterém příběhy vznikaly.

Najdete zde spoustu nikdy nevydaných příběhů, a to ani v knižní příběhové verzi. Protože jsem se dostala ke knížce a bydlím kousek od Pélleovy Vily, kde právě probíhá výstava Sempé, neváhala jsem a na výstavu se zašla kouknout. Kdo sleduje můj instagram, tak viděl asi tunu fotografií z místa. Neskutečně krásné ztvárnění, kde uvidíte nejen velké kartonové postavičky ale i dílničku pro děti, fotoprojekci, video, velké plátno s polštářky, kde mohou seriál sledovat děti, spoustu citátů, obrazů ale i knížek k nahlédnutí.

Knížka je velkém formátu, tedy se vám k ní krásně sleze hejno dětí úplně v pohodě a nebudou se prát o místo, kdo uvidí nejlépe. Na konci jsou i samotné příběhy bez komiksového ztvárnění.

Kniha je vhodná pro děti od 5 let a zaručuji, že se pobaví i rodiče.

GERDA - PŘÍBĚH VELRYBY: ADRIÁN MACHO
O téhle knížce jsem se na instagramu zmínila taky nesčetněkrát, protože krásněji ilustrovanou knihu jsem opravdu dlouho neviděla.


Co víc, rozhodla jsem se jí číst i našemu autíkovi a světě div se, ON VYDRŽEL POSLOUCHAT. Nebyl roztržitý, že by nerozuměl některým slovům, a to je i to co kvituji na této knize (samozřejmě jsem si připravila několik piktogramů, které bylo třeba dovysvětlit). Nejsou tam složitá slovíčka, kde by se dítě stále muselo ujištovat co to znamená. Jednoduchý příběh k pochopení a krásné ilustrace, no pohádka.

Opět je kniha ve velkém formátu, a tedy se kolem vás může sejít hned několik dětí, případně můžete být zalezlý v peřině a děti mají i tak rozhled.

Kniha je vhodná pro děti od 4 let a čte se dobře i dospělým.

NIKDYUŠ - ZKOUŠKY, JEŽ PODSTOUPILA MORRIGAN CROWOVÁ: JESSICA TOWSENDOVÁ
Další knihu ze zásilky, kterou máme, s kouzelným názvem Nikdyuš jsme zatím ještě nečetli, protože musím připravit pro čtení dětem půdu.

Použiji tedy opis ze zadní strany knihy a třeba Vás to naláká a dětem jí pořídíte, mě už uchvátila jen obálkou.

- Morrigan Crowová je prokletá. Narodila se v ten nejneštastnější den a všichni jí obvinují, že má na svědomí každou pohromu. A co je horší, kvůli kletbě je odsouzena zemřít v den svých jedenáctých narozenin. Pak ale potká Jupitera Northa, podivného muže, který jí dostane do tajemného světa Nikdyuš. Aby tu Moriigan mohla zůstat v bezpečí před hrozivou kletbou, musí najít způsob, jak úspěšně absolvovat zkoušky. Objeví nakonec svůj mimořádně talent?

Často slýchám, že by to mohl být dívčí Harry Potter, tak si ještě počkáme, co na to děti. Začátek ale slibuje vtipné a svižné čtení. Ocenuji prostorné řádkování a větší písmo pro menší čtenáře.

Kniha je vhodná pro děti od 9 let a i já sama se na ní opravdu moc těším. (u této knihy můžete pak očekávat samostatné povídání)

A co jste v poslední době dětem četli vy? Co mají Vaše děti rády? Děláte si na něco zálusk?

Anet

POZOR DO 31.7.2018 JE ZDE: https://knihozem.cz/#soutez SOUTĚŽ O KOMIKS MALÉHO MIKULÁŠE

Knihy můžete zakoupit např. zde: Albatros Media
Více o Zásilce z Knihozemě zde: Knihozem

Instagram Knihozemě - screen

Žádné komentáře:

Okomentovat