středa 10. února 2016

Bříško po porodu a strie

Článek vyšel na: http://www.30tidennivyzva.cz/
Také si ho přeložil do slovenského jazyka časopis Mama a ja (tématická jednička na trhu): http://www.mamaaja.sk/

Krásný den,

dnes začneme prostě tak, jak jsem to sepsala, omáčky okolo a mého bujarého vtipu, je v článku více než dost :D


BŘÍŠKO PO PORODU A STRIE
(upozornění: článek je napsán velmi osobitě, nemá nikoho urazit, zesměšnit, ale přiblížit se co nejvíc pocitům těch, kdo mají onen problém)
Miminko je na světě, když se člověk vzpamatuje a sžije s novým človíčkem v domově, s nůší nových situací, tak se tak nějak stihne podívat i do zrcadla (ovšem po několika týdnech a nejdřív se vyděsí pohledu na obličej – kruhy pod očima se staly již klasikou, vlasy jak rorejs jsou vaším nejposlednějším módním výstřelkem, a poblinkané tričko je outfit roku)..
Po smíření se s vizáží v obličeji a kousek níže, se podíváte ještě níž, a co si budeme holky povídat, že? Hrůza, horor – hlavou vám proběhnou myšlenky na výskok z okna, už, už vyhazujete všechny dvoudílné plavky a, jdete s radostí sežrat čokoládu na vaření co zbyla ve špízce.
No ale není všem dnům konec, sice se najdou mamky s přístupem – no co, už to prostě nebude hitparáda, ale co takhle být sama se sebou spokojená? Vím, že to možné je, sama mám dvě děti a sama jsem prošla proměnou od podivného marshmelow k osobě, kterou mám moc ráda.. :)

 
Přímo z časopisu
Tak začneme s první věcí:

STRIE
Nenechme se zmást, paní od vedle povídala, že to je dědičné (že to mají všechny v rodině, nebo žádná) o tom nebudu moc polemizovat, protože Jarka z vedlejšího vchodu říkala – že jak máš pevné bříško, tak je prostě „nechytneš“.. Lékaři říkají, že máme mazat a masírovat jak vzteklý, a kámošky „zkušené maminy“ vám poradí tisíce rad se závěrečným mávnutím ruky, že vlastně stejně nic nezabírá…
A já to vidím takhle: první těhotenství jsem byla mladá koza – nemazala jsem nic, žrala jak stádo – téměř nic nepřibrala, a strie neměla…
Druhé těhotenství jsem již byla zkušená matka, a mazala jsem jak vzteklá, masírovala kůži, držela přísnou dietu alá cukrovka – přibrala jsem hodně a z břicha mám fialovou krávu Milku. Tedy a pak si něčemu věřte..:D

Nicméně pokud budete cvičit a mazat dále, tak vám strie vyblednou, jasný, nebude to stále to sexy ploché bříško z plakátu, ale není hezké vědět, že ty cestičky na bříšku jsou vlastně odměnou za ten kravál v dětském pokoji? A pro ty holky, jež prostě hodně zhubly, vážně to nestálo za to? Nevidíte v tom odraz té dřiny a práce? Máte být tak jako tak na co PYŠNÍ.

Závěr? Mažte, nepřestávejte, nezáleží na tom jestli to bude super propagovaný výrobek, ale na tom, že promastíte kůži a budete se o ní starat. Cvičte, nemusíte ze sebe ždímat pot, prostě si najděte to pravé pro vás, však ve výzvě tu najdete programy od Jogy, přes nakládačku až po tanec.

Když se smíříte s tím, že tam prostě v nějaké formě ty proužky budou, tak máte částečně vyhráno – protože komu se daří nejvíc bojovat se sebou samým? Tomu, kdo má pozitivní myšlení a nevytváří si umělý stres s kterým si tělo pak neví rady – soustředí se na něj a na to ostatní mu nezbývá čas. (jsem dva roky po porodu a tu jakoby hrudkovitou, lehce nashromážděnou kůži mám, včetně proužků). No a pak přijde pohled na tu spoustu kůže – ovšem když přehlédneme to, že strie se objevují všude možně po těle a u všech strií platí to samé.

Tedy jdeme na druhou věc:

POVISLÁ KŮŽE
Každá z nás má minimálně jednu kámošku co někam šoupla, (ano počítejme s dnešní suprfoto dobou) fotku svého břicha s nápisem „je to pecka – 2 týdy po porodu“ a vás polil pot,  říkala jste si, kurnik vytáhla tu fotku když jí bylo 15? Ne fakt má na ruce dítě… Nevím jak vy, ale já jsem praskala ve švech vzteky a ještě jsem si udělala další strie – horor… :D :D :D
No ale opět to není důvod proč házet flintu do žita.. :) Dejme tomu, že platí jedno takové jednoduché pravidlo. NEŽ SE DÁŠ DO POŘÁDKU, TRVÁ PŘIBLIŽNĚ STEJNĚ DLOUHO, JAKO SI SE K TOMU DOPRACOVALA. (tady berme v potaz těhotenství).

Samozřejmě vás nechci nahánět k okamžitému cvičení, ale i jídelníček se dá držet téměř hned a my pro vás máme ve Vyváženém jídelníčku i rady pro kojící maminky a opětovně mohu mluvit z vlastní zkušenosti, že i kojit a cvičit lze. Stačí chvilka, nebo chůze s kočárkem svižněji. A opět mažeme a masírujeme kůži.

Jedna z věcí co vás může trápit je taky rozestup břišních svalů. Ke zmírnění určitě pomáhá stahovací pás a to i při cvičení, tak i při běžném nošení. 

Jak se diastáza čili rozestoupení pozná?
Pouhým pohledem podle tvaru břicha: položíte se na záda, nadechnete se a s výdechem se pomalu začnete zvedat do sedu - stačí jen trochu odlepit ramena, abyste viděla na bříško. V tu chvíli už zabírají břišní svaly a břicho by mělo být rovnoměrně - více či méně - oblé. Jestliže vám na něm ale podélně v linii od hrudní kosti přes pupík vystoupí hřeben, máte rozestup břišních svalů. Vystouplý hřeben je místem, kde se ochablým svalstvem tlačí ven obsah dutiny břišní. Někdy jde dokonce pozorovat i pohyb střevních kliček.

Jde o důsledek rychlého narůstání miminka v bříšku - pod jeho náporem se vaz zvaný linea alba, který spojuje pravý a levý přímý břišní sval vytáhl, a ztratil pružnost. Jeho síla ochabla. Po porodu se potom rozestoupí  a nedokáže správně fixovat polohu svalů.

Jak se toho zbavit?

Hlavně moc necvičte! (počítejme s prvními měsíci po porodu) Stačí péče o miminko – i ohýbání se k němu, jeho zvedání, přetáčení a nošení může rozestup zhoršit, sami víte, jak jsou první týdny náročné, kolik z nás mělo téměř ochrnuté ruce, protože nezvyk neustále zvedaného „břemene“ z postýlky, nám dá prostě zabrat, natož klasické sedy-lehy nebo dokonce sklapovačky. Proto bříško co nejvíc šetřete, případně můžete použít již jednou zmíněný stahovací pás. Také vám pomohou šetrné dýchací cviky. Základem je dechová vlna, kdy šetrně procvičíte bránici: v lehu na zádech, nohy mírně pokrčené na šíři boků (pánve), nadechujete se do břicha a pomalu až na doraz vydechujete, napřed z břicha, potom i z hrudníku. Pomůže také cvik na posílení pánevního dna. Takový ten pocit jako když zastavujete močení (Ovšem nedělejte to na toaletě!! Dneska se již ví, že ochablé pánevní svaly, můžou pár kapiček moči zadržet a způsobit vám infekci močových cest).
No a také tu je pak operace zvaná abdominoplastika, která vám může pomoci. (tato operace vás vyjde na cca 50 000,-)

S čím můžete začít okamžitě?
Tyto cviky je možné provádět hned po porodu: (vždy ale respektujeme doporučení lékaře)
1) Lehněte si na záda, pokrčte mírně roztažené nohy (kotníky na šíři boků - pánve), nadýchněte se do bříška a vydechujte "přes Š" a postupně s výdechem zatahujte bříško, jako byste si chtěly pupík připnout na páteř. Až budete mít pocit, že to víc nejde, tak ještě silou vytlačte tři "Š".
2) Dejte si ve stejné poloze ruce na spojnice pupíku a kyčlí a zatínejte bříško.
3) Posílení pánevního dna (již zmíněné výše) - stáhněte svaly kolem pochvy (jako když se snažíte zastavit močení) a držte zhruba 10 vteřin za normálního dýchání. Pak pomalu povolte. Dělejte série po 10. Tenhle cvik ocení jistě i váš partner.. :)

Čím více opakování celé sady, tím lépe pro vaše bříško.
Kdykoliv si na to vzpomenete, bříško zatahujte a držte, dokud vydržíte. Může to být ze začátku nepříjemné, možná i bolestivé, ale za ten supr pupík to stojí, že?

Postupně můžeme přejít dále
Mnoho novopečených maminek dělá tu chybu, že krátce po porodu začnou s náročným cvičením zaměřeným na vnější břišní svaly (leh-sedy, sklapovačky). Místo toho aby se zaměřily na posilování pánevního dna a nejhlubšího (příčného) břišního svalu, který působí jako pás, který dává vašemu bříšku plochý vzhled. Abyste ho vašemu  bříšku vrátily, musíte (nejen) při cvičení zabránit vyklenutí břišní stěny. Pokud začnete s cvičeními zaměřenými na vnější břišní svaly (zejména přímý břišní, známý jako "pekáč buchet"), nebude příčný sval dostatečně silný na to, aby tomuto vyklenutí zabránil. Posilování příčného svalu též napomáhá zatažení rozestupu břišní stěny. Také zjistíte, že jak příčný sval zesiluje, lépe držíte stabilitu a méně vás bolí záda v oblasti bederní páteře.

No a jeden z dalších cviků co můžete provádět:
Zvedání nohou. Položte se na záda, pokrčte kolena, chodidla položte plnou plochou na podložku. Paže položte podél těla na podložku, dlaněmi dolů. S uvolněným zadečkem a nohama se nadechněte a s výdechem přitahujte spodní část bříška k páteři a zároveň přitahujte pravé koleno k hrudníku.
 
Dalším problémem je starý známý převis bříška po císařském řezu
Tady je důležité taky říci, že vždy je i o kondici jakou měla maminka před otěhotněním, pokud měla nadváhu, bude převis větší a hůře se s ním bude vyrovnávat, pokud byla štíhlá a sportovala, jde vše samozřejmě lépe, jisté ale je, že cca po roce až dvou a někdy to může trvat i déle, v případě, že se snažíte na sobě pracovat jak stravou, tak cvičením, vám převis „spadne“ a bude mnohem méně výrazný. (vycházím z rozhovorů se spoustou maminek)

I tady platí, že starost o svou kůži, je důležitá, tedy opětovně mažeme.. :)
 
No a na závěr? Mějte se ráda, važte si sebe, nepočítejte s tím, že výsledky přijdou hned, buďte trpělivá a opatrná a nezapomeňte nám napsat, co případně pomohlo Vám a jak bojujete. A pokud ty strie či nerovnosti na bříšku máte, ať už jste zhubla víc kilogramů, nebo rodila, nezapomeňte je pohladit a říct jim, že se brzy rozloučíte.
Anet

Žádné komentáře:

Okomentovat