středa 22. srpna 2018

Recenze - Malované dějiny Evropy - komiksová kniha

Krásný den,

tak zase po nějaké době tip na něco pro děti.

Dějepis, mnou naprosto nenáviděný předmět, pokud to vše nebylo zábavnou formou typu čtení, hra, nebo film, absolutně se mě to netýkalo a jen to kolem mě profrčelo. Všichni ty králové a bitvy. Všichni ty Sokratové, Platónové, Husité a Novověk.

V dnešní době jsou ale skvělé prostředky, jak se děti mohou něco přiučit zábavnou formou, a tak vám představuji tuhle peckovou komiksovou knihu.

Na světě je spoustu dětí, které si jen tak knihu s historickými fakty nepřečtou a příběhy převedené do komiksové roviny je mohou nadchnout. Jako například našeho nejstaršího syna.

Knihu napsali společně dva autoři, a to sice Vít Haškovec a Ondřej Muller, ilustrace pak vytvořilo několik ilustrátorů:
- Vojtěch Domlátil
- Bohumil Fencl
- Zuzana Vízková
- Barbora Kyšková
- Johana Hrabíková Vojnárová
- Matyáš Namai

Každý ztvárnil hned několik příběhů a někteří se zaměřili nejen na jedno konkrétní období, na která je kniha rozdělena. Jsou to:
- PRAVĚK
- DOBA PRVNÍCH ZEMĚDĚLCŮ
- DOBA BRONZOVÁ A PRVNÍ CIVILIZACE
- ANTIKA
- STŘEDOVĚK
- NA PRAHU NOVOVĚKU
- NOVOVĚK
- POZDNÍ NOVOVĚK - 20. STOLETÍ

Komiksové příběhy jsou psány svižně, tak aby zaujaly, některé malůvky sice tak nelahodí oku, ale každý máme jiný vkus, je to jako vrátit se do dob Čtyřlístku, kde vás bavil původní komiks a Rexík už se vám třeba tak nelíbil.

Začínáme úvodní stránkou: "Na počátku Evropy bylo slovo... To slovo bylo Homo - Člověk. Ve skutečnosti ale vznikl rod Homo už před více než 2 miliony let v Africe, kde se vyvinul z austrolopitéků. Od té doby osidlovali Asii i Evropu a rozdělovali se na různé druhy, poddruhy a rasy."

Příběhy jsou velmi krátké, tedy můžete děti nechat číst i to málo a nemusí ukončovat kapitolu, většina "dějin" se odehraje na dvou až pěti stránkách. Občas je jak malůvka, tak komiksová bublina s textem doplněna ještě o doprovodný vysvětlující text.

Děti zde najdou příběhy od "vynálezu" psa a kola. Jak se z pastevců stali králové, povíme si od kdy jsou v Řecku Řekové, dostaneme se do časů hrdinů a mýtů. Přes první olympiádu 776 př. n. l., k prvním filozofům a vědeckému pokroku. Keltové, stěhování národů, počátek středověku, vpád Mongolů, univerzity, Orloj, knihtisk ale i otroci, vědecká revoluce. Newton, krach na burze, Beethoven. Světové války, Stalinova vláda, Hitlerův nástup. Končíme pak Evropskou unií.

Troufám si říci, že kniha je psána s humorem, lehkostí a pro děti bude jistě správným průvodcem. V knize je uveden věk 8+. Já jakožto rodič nečtenáře, at kvůli svým hendikepům tak vůči nechuti číst to odhaduju tak na 10+.

V jedné z recenzí jsem četla, že v některých chvílích se autoři zaměřili i na vlastní politický názor a vetkli do příběhů trochu současnosti, kterou ale dítě nemůže pochopit a do dětské knihy se ne až tak hodí. Nemohu posoudit, protože ne všechny příběhy čtu se synem, přeci jen v 11 letech už tu mámu u čtení moc nepotřebuje :D Občas přijde s doplňujícími dotazy, na které sveřepě odpovídá dějinami políbený manžel.

Věřím, že knihy tohoto typu usnadní učení i dětem s hendikepy a všem, kdo potřebují trošku usnadnit učení.

Anet

Knihu zakoupíte např. zde: Momentálně s 20% slevou 

Ukázka:
Netradičně za pomocí videa, protože tak shrnu nejvíce ilustrací.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=15&v=UJUvy0zizWU

Žádné komentáře:

Okomentovat