neděle 14. dubna 2019

Pražské mosty 2019 - Porozumění autismu

Krásný den,

tak nastal po delší odmlce čas něco napsat. Jako spoustu z nás jsem zabrousila na instagram, kde se mi zalíbilo pro čerpání různé inspirace i díky pružnosti a rychlosti celé sociální sítě.

Také tolik nepíšu, protože se s naším malým autistou zmítáme na poli PROGRESU, ano, konečně to není regres ale opak. Je to taková obrovská vlna, že je až k neuvěření - no dobře, trochu to přeháním, ale zkrátka, chceme z toho koláče urvat co největší kus.

Jestli jsem se tomu kloučkovi věnovala na maximum, tak ted je to ještě trochu víc, ale o tom vám napíšu příště (a opravdu to chystám - dvouleté srovnání).

Je duben, a to je už nějaký ten rok ve znamení "POROZUMĚNÍ AUTISMU", skrze republiku probíhají akce, které mají za cíl jedno: OSVĚTU.

Vše vypuká 2. dubna, kdy se svět zahalí do modré barvy, v naší krásné zemi se modrou barvou v noci rozsvítily některé budovy, třeba krásná Petřínská rozhledna. Lidé se oblékají do modré a dávají tak najevo, že jsou na vlně porozumění, což symbolizuje tato krásná barva (společně s komunikací).

Mapa trasy
Jednoho dne mi moje běžecká kamarádka povídá, jestli jdu na ty Pražské mosty, že letos se konají na podporu porozumění autismu a konkrétně organizace "Za sklem", jde se prý 36 kilometrů a bude to prima. (Loni se například celá trasa běžela, ehm, taky vás rozbolely nohy?)

Honza Nestrojil - člověk se srdcem na tom správném místě, se postaral o celou organizaci, naplánoval nám trasu z Holešovic na Zbraslav s přechodem 21 mostů. V devět ráno se tedy setkáváme a v modré barvě přebíráme propagační balónky - "ČESKO SVÍTÍ MODŘE". Někteří dostáváme trička v modré barvě, ale téměř to není potřeba, jsme krásně sladění, někteří od hlavy až po patu a někdo to vzal opravdu s plnou polní a vyladil i spodní prádlo.

Nálada je perfektní a skvělá, a to i přesto, že prší, poprchává, zase prší, neprší, fouká a teplota se drží ráno kolem dvou stupnů nad nulou a později tak kolem šesti.

Cestou se fotíme, blbneme, seznamujeme se a nabíráme další skvělé lidi, kteří chtějí dát všem vědět, že odlišnost není nebezpečná a komunikovat se dá mnoha způsoby.

Zhruba v poledne pak dorazíme na Střelecký ostrov, kde nezisková organizace "Za sklem" vytvořila program pro děti, leč počasí mu moc nepřálo, dáme si nachystané občerstvení a přispějeme do kasičky nějakou tou stokorunou.

Nejlepší šmoulící
Pak se vydáváme dál, počasí se ještě více kazí a taháme pláštěnky, tohle už ani lidé, co nejsou z cukru neustojí.

Já se pak s Maru odpojíme a kráčíme vražedným tempem směr domů.

Celá ta akce byla perfektní, jako máma autisty a i jinak hendikepovaných dětí děkuji, že jsou lidi, co se nebojí svůj čas věnovat něčemu takovému, že podporují a ještě dokážou splašit skupinku dalších nadšenců.

DÍKY!

Protože duben nekončí, zde si můžete přečíst rozhovor s mou maličkostí na téma autismus: https://zena-in.cz/clanek/dulezitejsi-nez-cokoliv-jineho-na-svete-je-porozumeni-tolerance-respekt-a-laska-rika-maminka-autistickeho-chlapce

Něco málo o organizaci "Za sklem": http://www.zasklem.com/
Naděje pro autismus: http://www.nadejeproautismus.cz/

Facebook akce: https://www.facebook.com/events/652129321870248/?active_tab=discussion

Anet
Díky Všem!


Žádné komentáře:

Okomentovat